Ankara "Ülke Ekonomisine Yılda 1,2 Milyar Lira Katkı Yapacak"

"Ülke Ekonomisine Yılda 1,2 Milyar Lira Katkı Yapacak"

11.04.2018 - 16:04 | Son Güncellenme:

DSİ 10. Bölge Müdürü Gökyel: "Silvan Projesi, 235 bin 123 hektar tarım arazisini suya kavuşturacak, ülke ekonomisine yılda 1.2 milyar lira katkı yapacak"

Ülke Ekonomisine Yılda 1,2 Milyar Lira Katkı Yapacak

DİYARBAKIR (AA) - GAP'ın en önemli ayağı olan Silvan Projesi, tamamlandığında Türkiye ekonomisine yılda 1.2 milyar lira katkı sunacak.

Haberin Devamı

DSİ 10. Bölge Müdürü Ali Gökyel, kurum binasında düzenlediği basın toplantısında, Silvan Projesi'nin 8 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) ile 23 sulama tesisinden oluştuğunu söyledi.

Yaklaşık 6,5 milyar liraya mal olacak projede Silvan, Ambar, Pamukçay, Kuruçay, Başlar, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar barajlarının yer aldığını kaydeden Gökyel, proje kapsamında yer alan ve Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı'nın ön yüzünün beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edildiğini belirtti.

Silvan ilçe merkezinin yaklaşık 18 kilometre kuzeyinde Dicle Havzası'nda bulunan Kulp Çayı üzerinde inşa edilen barajın 8,5 milyar metreküp göl hacmine sahip olduğunu vurgulayan Gökyel, "Silvan Projesi, 235 bin 123 hektar tarım arazisini suya kavuşturacak, ülke ekonomisine yılda 1.2 milyar lira katkı yapacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

- Doğal hayat korunacak

Müdür Gökyel, Dicle Nehri Yatak Düzenleme Projesi ile ilgili sorular üzerine nehir yatağındaki doğal hayata kesinlikle müdahale etmediklerini, aksine doğal yaşamı koruyacak şekilde tedbirler aldıklarını belirtti.

Dicle Nehri çevresinin proje sayesinde çok iyi hale geleceğine işaret eden Gökyel, "Başka ülkelerde de bu tür yerleri hep korumuşlardır. Doğal hayat korunacak şekilde tedbirler alıyoruz. Taşkından korumak için proje uygulanıyor." dedi.

- "Abartılı bir sıkıntı yok"

Diyarbakır'daki barajların doluluk oranında sıkıntı olmadığını dile getiren Gökyel, "Sulama göletlerinde biraz sıkıntı var. Bunda da tedbirlerimizi aldık. Sulama birliği başkanlarıyla yaptığımız toplantıda suyun ekonomik olarak kullanılmasını anlattık. Çiftçileri mağdur etmeyeceğiz. Ufak tefek sıkıntıları da takviyelerle çözeceğiz. Abartılı bir sıkıntı yok." diye konuştu.