Dünya Ülke karıştı! 52 kişi öldü

Ülke karıştı! 52 kişi öldü

03.10.2016 - 09:57 | Son Güncellenme:

Etiyopya hükümeti, Oromia bölgesinde bir dini festival sırasında yapılan protestoda 52 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Ülke karıştı 52 kişi öldü

Ölümlerin, protesto sırasında çıkan izdihamdan kaynaklandığı belirtiliyor. İzdihamın, güvenlik güçlerinin hükümet aleyhinde slogan atan göstericilere müdahalesi sonrasında çıktığını iddia eden görgü tanıkları, polisin göstericilere karşı biber gazı ve plastik mermi kullandığını söyledi. İzdiham sonucu bazı göstericilerin yakınlardaki bir vadiden yuvarlanarak can verdikleri belirtildi. Başbakan Hailemariam Desalegn ise protestocuları "önceden planlanmış şekilde kargaşa yaratıp, kalabalığı uçuruma sürüklemekle" suçladı. Desalegn polisin göstericilere ateş açtığı iddialarını yalanladı.

Haberin Devamı

Başkent Addis Ababa'ya 40 km mesafedeki Bishoftu bölgesinde dini bir tören için bir araya gelen kalabalıktan bazı kişilerin "Barışa, adalete ihtiyacımız var" şeklinde hükümet karşıtı sloganlar attığı belirtiliyor.
Associated Press ajansına göre dini festivalde yaklaşık 2 milyon kişi blunuyordu.

Bazı kaynaklar, göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve şişe fırlattığı kaydederken, gösterinin barışçıl olduğunu aktaran görgü tanıkları da var.

Cafer Muhammed adlı bir eylemci, en az 300 kişinin öldüğünü, çok daha fazla sayıda insanın da yaralandığını söyledi.

Muhammed, askerlerin ve bir askeri helikopterin halkın üzerine ateş açtığını, ölenlerin çoğunun kaçarken uçurumdan yuvarlanan ve göle atlayıp boğulan kişiler olduğunu belirtti. Bağımsız kaynaklar henüz bu iddiayı doğrulamadı.

Haberin Devamı

Etiyopya'da son bir kaç aydır çatışmalar yaşanıyor. Oromia ve Amhara bölgeleri, siyasi ve ekonomik açıdan dışlandıklarından yakınıyor.

Etkinlikte kalabalığın "Özgürlük İstiyoruz", "Adalet İstiyoruz" diye bağırdıkları belirtiliyor. Bölgedeki gerilim Kasım'da hükümetin başkentin sınırlarını Oromia'ya kadar genişletme planını açıklamasından sonra başladı.

Oromo etnik grubuna mensup çiftçiler, topraklarını kaybetmek zorunda kalacaklarından endişe ediyor. Oromo, ülkedeki en büyük etnik grup.

Hükümet tepkiler üzerine planı rafa kaldırdı. Fakat haklarının çiğnendiğini ve dışlandıklarını söyleyen bölge halkı protestolarını sürdürdü.