Gündem Ülkeden kaçmadım ‘hicret’ ettim

Ülkeden kaçmadım ‘hicret’ ettim

16.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan, 7 yıl sonra hakim karşısına çıktı. Türk yargısından kaçmadığını ‘hicret’ ettiğini söyleyen Dalan, “Benim ülkemin hâkimleri kumpasın içindeydi. Sizin yerinizde o hakimler olsaydı asla gelmezdim” dedi

Ülkeden kaçmadım ‘hicret’ ettim

Ergenekon davası kapsamında ifadeleri alınamadığı için karar aşamasında dosyası ayrılan sanıklar eski milletvekili Turhan Çömez, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze ile Bedrettin Dalan’ın yargılanmasına İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Ergenekon soruşturması başladıktan sonra 2008 yılında yurtdışına çıkan ve 2010 yılında hakkında yakalama kararı çıkartılan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, 7 yıl sonra hakim karşısına çıktı. Hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasının ardından Türkiye’ye dönen Dalan dün mahkemede verdiği ifadede, “Ergenekon davası Ortadoğu’yu şekillendirmek isteyen projenin bir parçasıdır. Paralel yapı da bu projenin bir parçasıdır. 30 yıldır bu projenin ıstırabını çektim. Bu büyük projenin amacı Türklüğü ve Müslümanlığı bitirmektir. Bir Türk milliyetçisi olarak bu projeyi bilen iki kişiden biri bendim. Yurtdışına çıkmak zorunda kaldım. Hicret ettim. Kaçmadım, nasıl ki, Hz. Muhammed hicret etti. Ben de onun gibi ülkemi terk etmek zorunda kaldım” dedi.

Haberin Devamı

‘Özgürce dolaştım’

Bu projeyi bir kendisinin bir de Turgut Özal’ın bildiğini ve Özal’la bu nedenle çatışma içerisinden olduğu için sedef hastalığına yakalandığını anlatan Dalan, davanın büyük bir projenin küçük bir parçası olduğunu söyleyerek, mahkeme heyetine hitaben, “Eğer benim gördüğümü görebilseydiniz tüyleriniz diken diken olurdu” ifadesinde bulundu.

Türkiye’de olmadığı süre boyunca Almanya’nın kendisine misafir pasaportu vererek devlet misafiri olarak ağırlandığını söyleyen Dalan, “Ben dünyanın her yerinde özgürce dolaştım. Ben kendimi koruma hakkımı kullandım. Benim suçum değil, bu ülke için artım var. Benim bir kavgam var ve bu kavgam devam edecek” dedi.

‘O hâkimler zavallıydı’

Ergenekon davası sürecinde mahkemeye gelip teslim olmamasını, “Onlar hakim değildi” diyerek açıklayan Dalan, “Ben Türk adaletinden hiçbir zaman kaçmadım. Benim ülkemin hakimleri kumpasın içindeydi. Hakim miydi? Hayır onlar zavallıydılar. Hukuka siyaseti karıştırmak en büyük ihanettir. Eğer sizin yerinizde o insanlar olsaydı asla gelmezdim. Onlar hakim değildi. Zaten yarısı açığa alındı. İnşallah diğer yarısı da açığa alınacak” şeklinde konuştu. Kendisinin Almanya’da olduğu sırada bir arkadaşının oğluna, ‘Baban adına git büyük hocadan af dile’ denildiğini, oğlunun da kendisini arayarak gitmek için bilet aldığını söylediğini anlatan Dalan, “Ben de ona, ‘Gidersen dönüş biletini yırt. Eğer dönersen de soyadını değiştir’ dedim. Bir baba olarak bunu söylemek çok acı bana bunu yaşattılar” dedi.

Haberin Devamı

Dalan’ın ifadesinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, soruşturma aşamasında Dalan’ın mal varlığına konulan tedbirin kaldırılmasına karar verdi.

‘Biat etseydim 93’te Cumhurbaşkanı olurdum’
Dalan 3-4 yıl önce Fethullah Gülen’e yakın birinin yanına gelerek, “Senin işini çözdüm” dediğini anlatan Dalan, “’Benim kızımı senin üniversitenin mütevelli heyetine al hakkındaki her şeyi çözülür’ dedi. Ben de git hoca efendine söyle ‘O hakim ve savcılarının bulunduğu ülkeye dönmem’ dedim” diye konuştu. Mahkeme Başkanı, “Kızını üniversiteye aldırmasındaki amaç neydi?” diye sorunca Dalan, “Küçük bir biattı” yanıtını verdi.
Kimseye biat etmediğini söyleyen Dalan, “Eğer ben biat etseydim, 1990’da Başbakan, 1993’te de Cumhurbaşkanı olurdum” dedi. Bu davadan beraat istemediğini anlatan Dalan, “Beraat kararı istemek bu iddianameyi kabul etmektir. Ben beraat istemiyorum. Soruşturma kapsamındaki polis ve savcılar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.