Gündem Ülkelerin iklim değişikliği karnesi

Ülkelerin iklim değişikliği karnesi

15.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikalı uzmanlar dünyanın küresel ısınmaya ne kadar hazırlandığını araştırdı. Türkiye yüzde 60 ile 69 arasında bir risk oranıyla orta sıralarda...

Ülkelerin iklim  değişikliği karnesi

Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerin başında gösterilen küresel ısınma sorunu ülkeler bazında incelendi. ABD’de bulunan Notre Dame in Indiana Üniversitesi, dünyada meydana gelecek olası iklim değişikliğiyle baş etmek için en donanımlı ve en zayıf ülkeleri açıkladı. Sonuçlar çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor. Buna göre, Norveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkeleri ile Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiltere listenin başında yer alıyor. Yüzde 82.7’lik oranı ile olası bir iklim değişikliğine karşı en hazır ülke olan Norveç’in 1995 ylından beri hazırlanan raporlar da birinciliği kaybetmemesi dikkat çekiyor. Listenin orta sıralarında ise yüzde 70-79 risk oranı ile ABD’nin yanı sıra Almanya, Fransa, Polonya ve İrlanda gibi Avrupa ülkeleri yer alıyor.

Türkiye hazır
Listede, iklim değişikliğine karşı risk altında olmayan ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor. Rusya, İtalya, İspanya ve Çin gibi ülkeler ile birlikte orta sıralarda yer alan Türkiye yüzde 60 ila 69 arasında bir risk oranına sahip. Dünya geneli açısından bakıldığında Avrupa’nın büyük kısmının değişen iklim koşulları karşısında hazırlıklı olduğu da görülüyor.
Dünya genelinde olası bir iklim değişikliği karşısında zorluk yaşayacak ülkelerin başında Afrika ülkeleri yer alıyor. Afrika kıtasında bulunan en riskli ülke ise 31.6 oran ile bünyesinde büyük çöller barındıran Çad oluyor. Çad’ı ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti izliyor. Hindistan, Nijerya ve Libya gibi ülkeler de küresel ısınma tehlikesi karşısında riskli bölgelerde yer alıyor.
Londra bazlı Güneş Enerjisi Ekipmanları firması The Eco Experts tarafından yorumlanan rapor, riskli bölgelerin iklim değişikliğine karşı doğal afet bölgeleri olarak kabul edileceğini de belirtiyor.