Konya Ülkenin Geleceği Olan Başarılı Gençler Ödüllendirildi

Ülkenin Geleceği Olan Başarılı Gençler Ödüllendirildi

05.11.2017 - 15:02 | Son Güncellenme:

.

Ülkenin Geleceği Olan Başarılı Gençler Ödüllendirildi

Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından düzenlenen, 43 ilden 450 makalenin katıldığı Türkiye Liselerarası Sosyal Bilimler Makale Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.
Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Bilim Merkezi Müdürü Ali Çetinkaya’nın bilgilendirmesinin ardından söz alan Bilim Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ertan Özensel, “Çok önemli bir potansiyel kaynağa sahibiz. Bu potansiyel kaynağımızı açığa çıkarmak, harekete geçirmek amacıyla bu yarışmayı yaptık” dedi.

“Bu türden çalışmalar daha fazla artmalı”
NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, 15 Temmuz sürecinin yaşanmasının en önemli nedenlerinden birisinin sosyal bilimlerin sağlıklı ve ruhuna uygun bir şekilde öğrenilmemesi, öğretilmemesi ve özellikle genç kuşaklara bu konuda ehemmiyet verilmemesi olduğunu söyleyerek, yarışmadaki alanların herkesin üzerinde durması gereken alanlar olduğunu kaydetti.

“Hedefi olan gençleri bulma, onları yetiştirme yükümlülüğümüz var”
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, “Bilimde, sanatta, sporda, siyasette, edebiyatta, müzikte, güzel sanatların değişik dallarında tarihi değerleriyle barışık, gelecek vizyonuna sahip hedefi olan gençleri bulma, onları yetiştirme yükümlülüğümüz bulunmaktadır. Bu minvalde liseler arasında düzenlenen sosyal bilimler yarışmasıyla yeni beyinler bulma ve onları ülke geleceğine etkin ve verimli olarak yönlendirme amacıyla bu yarışmayı düzenledik” diye konuştu.

“Gençlerimize imkan verildiğinde başaramayacakları hiçbir engel yoktur”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de, “Gençlerimize imkan verildiğinde, insanımızın önünü açtığımızda aşamayacakları, başaramayacakları hiçbir engel yoktur. İnsan hayalleri ve umutlarıyla var olur. Ülkemizi bilimin aydınlattığı yoldan ilerleyerek kurmak için çıktığımız bu süreçte gerçekten çok önemli mesafeler kat ettik. Bir toplumu yeniden inşa etmenin yolu aklı selim, kalbi selim ve zevki selim sahibi nesillerle mümkün olabilecektir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bilim, fikir ve kültür odaklı projeleri önemsememizin sebebi budur. Bunun için pek çok proje gerçekleştiriyoruz ve destekliyoruz. Sorumluluğumuzun farkında olarak bilimsel ve kültürel alanda önce bakanlık olarak stratejik hedeflerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ödül alan öğrenciler büyük sevinç yaşadı
Konuşmaların ardından Türkiye genelinde 43 ilden 450 makalenin katıldığı yarışmada dereceye giren öğrenciler ile danışman öğretmenlerine ödülleri Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve protokol mensupları tarafından verildi. Ödül alan ve büyük sevinç yaşayan öğrenciler, makale yarışması için aylardır çok fazla çalıştıklarını ve araştırdıklarını belirterek, çeşitli şehirlerden Konya’ya gelerek bu önemli yarışmada derece almalarının kendileri için son derece önemli olduğunu belirttiler.

Seçici Kurul’un eserler üzerinde yaptığı değerlendirme sonucu her dalda ilk ona giren öğrenciler Konya’ya davet edilerek mülakata alındı. Mülakatlar sonucunda,Medya ve İletişim alanında; Adana Bilim Sanat Merkezi’nden Ekin Pusak birinci, Bursa Hamza Bey Bilim Sanat Merkezi’nden Gökçe Pazarcıklı ikinci, Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi’nden Zeynep Sıla Büyükeken üçüncü olurken mansiyon ödülünü Adana Bilim Sanat Merkezi’nden Sudenur Bulut aldı. Psikoloji-Sosyoloji ve Felsefe alanında; Adana Bilim Sanat Merkezi’nden Aygen Betül Kaya birinci, Rize Sosyal Bilimler Lisesi’nden Yağmur Bilgili ikinci, İzmir Atatürk Lisesi’nden Yağmur Kütük ve Güleda Palalı üçüncü oldu. Bu dalda mansiyon ödülüne Adana Bilim Sanat Merkezi’nden Sinemis Işık İlday hak kazandı. Dil ve Edebiyat alanında; İstanbul Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nden Elif Nur Uygun ile Zeynep Sevgi Eriş birinci, İstanbul Kartal Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Yunus Emre Yeğenoğlu ikinci, Mersin Abdülkadir Perşembe Vakfı MTA Lisesi’nden Ahmet Koku ile Arman Öztürk üçüncü olurken mansiyon ödülünü Şırnak Fatih Sosyal Bilimler Lisesi’nden Hanım Batmaz ve Nergiz Ünver aldı. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında; Ağrı Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi’nden Sümeyra Kahraman birinci, Rize Sosyal Bilimler Lisesi’nden Sıla Aktaş ikinci ve Tarsus Fen Lisesi’nden Bengisu Aksakal üçüncü oldu. Kaman Bilim Sanat Merkezi’nden Betül Akdeniz ise mansiyona layık görüldü. Din ve Ahlak alanında; Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi’nden Miray Balta birinci, Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi’nden Aleyna Kayabal ikinci ve Konya Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi’nden Ayşenur Ünal üçüncü olurken mansiyon ödülünü Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi’nden Mehmet Özaslan aldı. Tarih, Coğrafya alanında; Adana Bilim Sanat Lisesi’nden Şiir Nur Tezsezener birinci, Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi’nden Aybüke Yiğit ikinci, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nden A. Uğur Konyalıoğlu da üçüncü oldu. Bu dalda mansiyon ödülüne İstanbul Bilim Sanat Merkezi’nden Pelin Su Kesgin ve Semiha Zeynep Özkan layık görüldü.
Yarışmada her dalda birinci olan öğrenciye 2 bin 500 lira, ikinciye bin 500 lira, üçüncüye bin lira, mansiyon alan öğrencilere de 750 lira verildi.