Bursa Uludağ Üniversitesi Arabulucu, Bilirkişi Ve Uzlaştırıcı Yetiştirecek

Uludağ Üniversitesi Arabulucu, Bilirkişi Ve Uzlaştırıcı Yetiştirecek

09.11.2017 - 14:32 | Son Güncellenme:

.

Uludağ Üniversitesi Arabulucu, Bilirkişi Ve Uzlaştırıcı Yetiştirecek

BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUSEM) tarafından "Bilirkişi, Uzlaştırma ve Arabulucu Eğitimleri" verilmeye başlanacak

Haberin Devamı

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, yaptığı yazılı açıklamada, önemli bir istihdam potansiyeli olan bilirkişi, arabulucu ve uzlaştırıcı eğitimlerinin, Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Uludağ Üniversitesi adına ULUSEM koordinatörlüğünde yürütüleceğini belirtti.

Yüce, beş yıl uzman olarak çalıştığını gösteren diploma, sertifika, çalışma ruhsatı, hizmet belgesiyle bölge adliye mahkemeleri adalet komisyonlarına başvuru yaparak, bilirkişi listesine kayıt talebinde bulunan kişilerin bilirkişi eğitimlerini alabileceklerini vurguladı.

Eğitimlerin hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, işletme ve iktisat fakültesi mezunları tarafından alınabileceğini dile getiren Yüce, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Arabuluculuk hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir Alternatif Uyuşmazlık Çözüm (ADR) yöntemidir. Arabuluculuk, tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız üçüncü kişi yardımıyla mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanılabilecekleri en etkin yöntemdir. Arabuluculuk tarafların kendi çözümlerine bulmalarına yardımcı olan kolaylaştırıcı arabuluculuk şeklinde olabileceği gibi bazı durumlarda arabulucunun uygun bir çözüme dair önerilerde bulunabileceği değerlendirici arabuluculuk şeklinde de gerçekleşebilir."

Başvuruda bulunacak adayların öncelikle arabulucular siciline kaydolan, Türk vatandaşlarından hukuk fakültesi mezunu ve mesleğinde en az 5 yıl tecrübeli kişiler olması gerektiğinin altını çizen Yüce, "Arabulucu olmak için arabuluculuk eğitiminin tamamlanması ve Adalet Bakanlığı tarafından yazılı ve sözlü sınavlarından başarılı olunması gerekmektedir. Tüm eğitimler teorik ve uygulamalı olmak üzere verilmektedir." ifadesini kullandı.

Yüce, kayıtların ardından derslerin en kısa sürede başlayacağını sözlerine ekledi.