Gündem Uluslararası dayanışmanın en güzel örneği

Uluslararası dayanışmanın en güzel örneği

12.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mağarada mahsur kalan 12 Taylandlı çocuğun 16 ülkenin katıldığı bir operasyonla kurtarıldıklarına dikkat çeken mağaracı ve dalgıç Ebru Caymaz ‘Bu, uluslararası dayanışmanın en güzel örneği” diye konuştu.

Uluslararası dayanışmanın en güzel örneği

Tayland’da girdikleri mağarada mahsur kaldıktan sonra 16 ülkenin katıldığı operasyonla kurtarılan 12 çocuk tüm dünyayı etkiledi. 23 Haziran’da yaşları 11-16 yaşları arasında değişen yerel bir futbol takımından 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri daha önce de defalarca gittikleri Tayland’ın 3. büyük mağarası Tham Luang’a girmişlerdi. Mağara girişinde çocukların bisikletlerinin görülmesiyle başlayan kurtarma operasyonunu yakından takip eden ve gelişmeleri ilgililere aktaran AKUT gönüllüsü, mağaracı ve dalgıç Ebru Caymaz yaşadıklarını Milliyet’e anlattı. Aydın Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olan Caymaz, “26 Haziran da AKUT Arama Kurtarma Derneği, konuyu bana yönlendirildi. Türkiye Mağaracılık Federasyonu ve çeşitli kulüplere haber verdim. Önce amacım kurtarmacı arkadaşlarımı bilgilendirmekti ancak analizlerim yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi uyandırdı. Tayland donanmasının özel eğitimli dalgıçları operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

‘Başka giriş arandı’

Dünyanın ilgisi arttıkça ekip sayısı da arttı. Önce ABD ordusunun 30 kişilik Pasifik Pararescue ekibi, İngiliz profesyonel mağara dalgıçları ardından Almanya, Filipinler, Laos, Çin, Japonya, Belçika, Hollanda, Rusya, İsrail, Finlandiya, İsveç, Çekya, Ukrayna ve Avustralya’dan ekipler geldi” dedi.

Ekstrem sporcu ve kurtarma gönüllüsü Caymaz, “Chiang Rai kentindeki Tham Luang mağarası henüz tam keşfedilmemişti. Operasyon sonunda uzunluğunun 6 km değil 10 km olduğu ortaya çıktı. Mağarada çocuklara ait izler bulunurken, su yükseldikçe çocukların içeri doğru kaçtığı anlaşıldı. Mağaraya iletişim hattı ve ara kamp döşendi. Muson yağışları devam ettiği için zamana karşı mücadele verildi. Dışarıda bulunan kurtarmacılar yüzeyi tarayarak mağaraya alternatif girişler bulmaya çalıştılar. 100’den fazla nokta araştırıldı, kimisi delinerek genişletildi ancak bağlantı bulunamadı. Yüzeyde çok zor çalışıldı; sık ormanlık alan ve ağır muson yağışı altında insanüstü bir çabayla alternatif girişler aradılar. Mağara içindeki su seviyesi yükselerek, oksijen seviyesi düşmeye başladı. Pompalarla suyun tahliyesi için yoğun emek harcandı” dedi.

Haberin Devamı

Caymaz, “Diğer yandan ülke çapındaki meydanlarla toplu dua seremonileri düzenlendi. Uzmanların bölgeye gelmesi gecikse de büyük bir mucize yaşadık. Örnek bir uluslararası uyum göstererek insanüstü bir gayretle çalışan kurtarma personeli tam 9 gün sonra 2 Temmuz’da çocukları buldu. Çocukları, biri itfaiyeci diğeri bilgi işlemci iki İngiliz gönüllü dalgıç buldu. Bulunduklarında karanlık nedeniyle zaman anlayışlarını yitirmişlerdi. Mağarada mutlak karanlık söz konusudur. Mutlak karanlık insan gözünün alışamadığı tek karanlık türüdür” diye konuştu.

Düşman ülkeler

Çocukların kurtarılması için Japonya ve Çin’den gelen uzmanların birlikte çalışmalarının dikkat çekici olduğunu söyleyen Caymaz, “Elon Musk kurtarmaya destek olmak için 10 Temmuz’da Tayland’a gitti ve geliştirdiği mini denizaltıyı teslim etti. Şilili madencilerde olduğu gibi mağaranın yukarıdan delinmesi, arazinin engebesi nedeniyle uygulanamadı. 6 Temmuz’da özel eğitimli bir sualtı komandosu çocuklar için malzeme taşırken hayatını kaybetti ve bu olay dalış senaryosunun ne kadar riskli olduğunu kanıtladı. 8 Temmuz’da başlayan kurtarma operasyonu 10 Temmuz’da hepsinin çıkartılmasıyla son buldu. Bilinci yerinde olan ç ocukların olağanüstü dayanıklılığı takım ruhu ve yetiştirildikleri kültürle açıklanabilir. Futbol antrenörleri eski bir Budist rahip. Çocuklara meditasyon yaptırtmıştı” dedi.

Haberin Devamı

Tam 90 dalgıç katıldı

Çocuklar 4 km içeride, 1 km derinlikle mahsur kalmışlardı. Dalgıçlar o bölgeye kadar kılavuz hat döşediler, bu hat boyunca 15-25 metre aralıklarla hava tüpleri yerleştirildi. Yeni yağışın gelmesiyle mağaradaki oksijen seviyesinin yüzde 15’e kadar düşmesi nedeniyle en riskli senaryo seçildi. 90 dalgıç (40 Tayland, 50 yabancı) operasyona katıldı. Avustralyalı doktor ve mağara kurtarma uzmanı çocukların sağlık durumlarını kontrol ederek üç gruba böldü. 13’ü yabancı 18 dalgıç mağaranın içine girdi ve ilk grupta 4 çocuk kurtarıldı. Mağaradaki oksijen seviyesinin kritik düzeye inmesi nedeniyle 10 saatlik ara verildi. Operasyonun kurtarma kısmı 3 gün sürdü. Mağaranın 38 cm’lik en dar yerinden çocukların tek başına sürünerek geçmeleri gerekti. 10 Temmuz’da 8 saat süren çabayla son grup da başarıyla çıkarıldı. Çocuklara hava almaları için fullface (tam yüz) maske verilirken, 2 profesyonel dalgıç arasında ilerlemeleri sağlandı.

Haberin Devamı

Uluslararası dayanışmanın en güzel örneği

‘10 yıl tecrübe gerektirir’

AKUT Arama Kurtarma Derneği Dış İlişkiler Birim Sorumlusu Ebru Caymaz, dağcılık, buzul tırmanışı, mağaracılık ve dalış olmak üzere pek çok ekstrem sporla ilgileniyor. Mağara kurtarma eğitimlerini Fransız Speleoloji Federasyonu’ndan alan Caymaz, “Mağara kurtarma, mağaranın barındırdığı doğal zorluklar (ıslak / kuru, yatay / dikey, geniş / daral, hava - zehirli gaz durumu vb.) nedeniyle kurtarmanın birçok alt disiplinini içerir ve farklı uzmanlıkların uyumunu gerektirir. Bir mağara dalgıcının kurtarma görevine hazır hale gelmesi en az 10 yıllık eğitim ve tecrübe gerektirir. Bu kurtarma, örnek olay statüsünde bir operasyondur” dedi.