Ankara Uluslararası Kaya Tırmanışı Şenliği

Uluslararası Kaya Tırmanışı Şenliği

14.10.2017 - 10:34 | Son Güncellenme:

Antalya'nın Kumluca ilçesinde düzenlenen şenliğe 90 sporcu katılıyor Şenliğin organizatörlerinden Kaya: "Yılda buraya 50 bine yakın tırmanışçı geliyor. Bu sayı yeterli değil. Tırmanış rotalarını ne kadar çoğaltırsak ve insanlara ulaşırsak bu sayı artacaktır"

Uluslararası Kaya Tırmanışı Şenliği

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 14'üncüsü yapılan Uluslararası Kaya Tırmanışı Şenliği başladı.

Haberin Devamı

Şenliğe, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Almanya, Polonya, Romanya ve Çekya'dan toplam 90 sporcu katılıyor. Sporcular, Olimpos bölgesinde belirlenen rotalarda tırmanıyor.

Şenliğin organizatörlerinden Kadir Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliği önümüzdeki yıllarda başka kurumların da desteğini alarak daha da genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

Olimpos bölgesinin kaya tırmanışı açısından dünyada beşinci, Avrupa'da da üçüncü olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Yılda buraya 50 bine yakın tırmanışçı geliyor. Bu sayı yeterli değil. Tırmanış rotalarını ne kadar çoğaltırsak ve insanlara ulaşırsak bu sayı artacaktır. Ekonomiye de büyük katkısı olabilecek bir spor dalı. Sporcular, bölgenin doğal güzelliklerini keşfediyorlar. Bugün Almanya'da 10 milyona yakın tırmanıcı var. Yunanistan'ın küçük bir adasına 1 milyon 300 bin tırmanışçı gidiyor. Türkiye'nin batı tarafları tırmanış için dünyada ender noktalardan. Mesela Tayland bizden önde ama biz kaya yapısı açısından daha iyiyiz. Sadece yetkililerin bu işe biraz daha el atması gerekiyor."

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Kaya Tırmanışı Topluluğu üyesi Güray Ekici ise amaçlarının katılımcı sayısını artırmak , seslerini yurt dışına daha fazla duyurmak olduğunu belirtti.

Bölgenin de tanıtımına katkı sağlamak istediklerini anlatan Ekici, "Buradaki tırmanış rotalarını insanlara göstermek istiyoruz. Aslında Antalya, tırmanış anlamında güzel bir bölge. Özellikle kış aylarında Avrupa çok soğuk olduğu için tırmanmak zor oluyor. Antalya'nın iklimi buna daha uygun." diye konuştu.

Şenliğe katılan Ahmet Eşki, tırmanışın zor gibi görünse de kurallara uyulduğunda herkesin yapabileceği bir spor olduğunu kaydetti.

Tırmanma sporuna başladıktan sonra daha sakin bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayan Eşki, "Çünkü tek başınıza tırmandığınızda yukarıda tek kalıyorsunuz. Orada bir problem olursa tek başına çözmeye başlıyorsunuz. Nasıl satrançta bir kaç hamle sonrasını hesaplıyorsanız burada da aynısını yapıyorsunuz. Bu sporda bir yaş sınırı yok. Herkesi bu sporu yapmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.