Düzce Uluslararası Şota Rustaveli 850. Yıl Sempozyumu

Uluslararası Şota Rustaveli 850. Yıl Sempozyumu

13.05.2017 - 23:00 | Son Güncellenme:

Gürcü kıyafetlerinin yer aldığı sergi açılışıyla başlayan sempozyum, iki gün sürecek Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Koplatadze: "Gürcistan'ın seçkin akademisyenlerini, Düzce Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı öğretim üyelerini, farklı ülkelerden gelen katılımcıları gördüğüm için onur duyuyorum"

Uluslararası Şota Rustaveli 850. Yıl Sempozyumu

DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) organizasyonunda düzenlenen Uluslararası Şota Rustaveli 850. Yıl Sempozyumu başladı.

Haberin Devamı

DÜ Konuralp Yerleşkesi'nde, yurt dışından ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı sempozyum, Gürcü kıyafetlerinin yer aldığı sergi açılışıyla başladı.

Sempozyuma davetli olarak katılan Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, yaptığı konuşmada, DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar'a daveti için teşekkür ettiğini söyledi.

Koplatadze, DÜ'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Gürcistan'ın seçkin akademisyenlerini, Düzce Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı öğretim üyelerini, farklı ülkelerden gelen katılımcıları gördüğüm için onur duyuyorum. Gürcistan hükümeti adına en içten dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

Gürcistan Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanlığı Daire Başkanı Temur Tartaraşvili de güzel bir sempozyuma imza atıldığını anlatarak, "Sempozyum, Gürcistan ve Türkiye arasındaki dostluk ve iyi komşuluğun bir göstergesidir. Düzce Üniversitesi, iki ülke arasındaki bilimsel, kültürel ve sanatsal ilişkilerde örnek bir üniversitedir. Ayrıca, Şota Rustaveli'nin burada anılması gurur verici." diye konuştu.

Haberin Devamı

DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise çok değerli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çakar, Gürcü Edebiyatı'nın önemli yazarlarından Şota Rustaveli'nin özdeyişlerini DÜ olarak Türkçe'ye çevirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Özdeyişleri Türkçe'ye çevirmekten ve okuyucularla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Şota Rustaveli'ye ait '100 kişiye sor ama gönlünden geçeni yap' sözü, herkesin yüreğine dokunmuştur. Bu söz aynı zamanda bir yaşam felsefesinin göstergesidir. Göç hikayeleri kültürümüze fazlasıyla yansıdı. Acı ve gözyaşı, ülkeler arası iletişime ve kültürler arası alışverişe dönüştü, bu çok anlamlı. Katılımcılara bu iletişimin devamını sağladıkları için teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından, Kaf Dağı Müzik Grubu tarafından Türkçe ve Gürcüce eserler seslendirildi.

Sempozyumun ilk oturumu sonrası Gürcistan Üniversitesi Eş Rektörü Prof. Dr. Manana Sanadze ve Kutaisi Devlet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Avtandil Nikoleishvili, DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar'a hediye takdim eti.

Haberin Devamı

Sempozyum, yarın sona erecek.