Gündem Uluslararası sularda ‘Albatros Harekâtı’

Uluslararası sularda ‘Albatros Harekâtı’

07.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’den Avrupa’ya dev esrar sevkiyatını Türk güvenlik güçleri önledi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın düzenlediği hava destekli operasyonda, 13 ton toz esrar ele geçirildi, 9 kişi gözaltına alındı

Uluslararası sularda ‘Albatros Harekâtı’

Türk güvenlik güçleri “Kısmetim-1” ve “Lucky S” gemilerinin ardından önceki gün uluslararası sularda tarihi bir operasyona imza attı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı narkotik ve özel harekat timlerinin desteğiyle Bolivya bandıralı Joudi tipi kargo gemisine Türkiye’ye 322 mil uzaklıkta baskın yapıldı.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı kaynaklarına göre, uyuşturucu ile mücadele polisleri, istihbari çalışmalar sonucu deniz yoluyla Avrupa’ya uyuşturucu madde taşımak isteyen suç örgütlerine yönelik etkin bir çalışma sürdürüyor. Bu kapsamda Suriye’deki bir limandan fazla miktarda uyuşturucu madde yüklenen geminin yola çıktığı bilgisini alan Türk polisi, Sahil Güvenlik ve ilgili kurumlara bilgi verdi.

Havadan da desteklendi

Uluslararası sularda seyreden “Joudi” tipi gemiyle yüklü miktarda uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı bilgisi alan Sahil Güvenlik Komutanlığı da ilgili bakanlıklarla iletişim kurdu. Dışişleri Bakanlığı’nca, Bolivya’dan operasyon için özel izin alınmasının ardından Sahil Güvenlik ekipleri, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı BM Sözleşmesinin 17. maddesi kapsamında bir uçak ve bir helikopterle havadan, “Umut” ve “Yaşam” gemileriyle de denizden operasyon başlattı.

Uluslararası sularda ‘Albatros Harekâtı’


Elektriği kesildi

Haberin Devamı

“Albatros Harekatı” adı verilen operasyona, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı narkotik ve özel harekat timleri de destek verdi. Güvenlik güçleri, Kıbrıs’ın güneyinden itibaren uydu üzerinden takibe aldığı gemiye, operasyon düzenledi. Önce geminin bütün elektrik aksamı kesildi ve gemide bulunan şüphelilerin iletişim kanalları devre dışı bırakıldı. Dün 13.20’de son bulan operasyonda ateşli silah kullanmayan Sahil Güvenlik timleri, gemiye basınçlı suyla müdahale etti. 6-7 saat güvenlik güçlerine direnen mürettebatı Özel Harekat timleri teslim aldı.

13,6 ton toz esrar maddesi, değişik konteynerlere zulalanmış halde ele geçirildi. Menşeinin Ortadoğu, Lübnan, Suriye ve Afganistan olduğu değerlendirilen toz esrarın Suriye’deki bir limanda konteynerler içinde zulalanarak gemiye yüklendiği belirlendi.

Operasyonda, gemide bulunan yabancı uyruklu 10 kişinin gözaltına alındığı, geminin römorkörle Fethiye Limanı’na getirildiği belirtildi. Şüphelilerin soruşturması Türkiye cumhuriyet savcılarının yürüteceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Sahil Güvenliğin başarısı

Sahil Güvenlik Komutanlığı bu operasyon ile son yıllarda hizmete giren arama kurtarma gemilerinin kullanılması ile harekat alanını çok genişlettiğini kanıtladı. Açık denizlerde de harekat yapabilen Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bu başarısı Türk denizciliği içinde önemli bir gelişme olarak yorumlandı.

Piyasa değeri 250 milyon $

Uyuşturucunun sahibi bilinmemekle beraber, piyasa değerinin 200, 250 milyon dolar olduğu belirtildi. Uyuşturucunun Tobruk açıklarında bekleyen deniz araçlarına yüklenip, İtalya’ya gönderileceği ve buradan da Türkiye dahil Avrupa ülkelerine sevkiyatının planlanladığı belirlendi.

‘Kısmetim 1’, ‘Lucky S’

Uluslararası sularda ‘Albatros Harekâtı’
Türkiye’nin uluslarası sularda gerçekleştirdiği en büyük uyuşturucu operasyonlarından biri 15 Ekim 1992 yılında Akdeniz’de içinde 3 tondan fazla baz morfin bulunan ‘Kısmetim 1’ adlı gemiye yapılmıştı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurların da katıldığı operasyonda gemi çembere alındı. Ancak dört gün süren operasyon sonucu gemi, personeli tarafından batırıldı. Bu olaydan 1 yıl sonra yine 7 Ocak 1993’te Akdeniz’de bu kez “Lucky-S” adlı gemiye operasyon düzenlendi. Gemide 2 bin 800 kilo baz morfin ve 12 ton esrar ele geçirilmişti. Türk polisi Kasım 2015’te de İtalya açıklarında bir gemide 13 tonluk uyuşturucu maddenin de İtalyan güvenlik güçlerince yakalanmasına yardımcı olmuştu. Bu operasyonda yakalanan 12 yabancı uyruklu şüpheli, Sicilya Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada İtalya’da tutuklanmıştı.