Trabzon Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

23.06.2017 - 15:00 | Son Güncellenme:

.

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, uçucu madde bağımlılığının, direk beyine etki etmesi sebebiyle, sinir hücrelerinde doğrudan harap etmesi nedeniyle geri dönüşü imkansız beyin hastalıklarına yol açabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Hamzaoğlu, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bağımlılığın, bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına devam edilmesi ve kullanmaya başladıktan sonra kişinin kendisini durduramaması olduğunu belirtti.

Bağımlı kişinin, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşadığını ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır. Madde kullanımının yol açtığı fiziksel hastalıklar çok çeşitlidir. Uçucu madde bağımlılığı, direk beyine etki etmesi sebebiyle, sinir hücrelerinde doğrudan harabiyete neden olarak geri dönüşü imkansız beyin hastalıklarına yol açabilir. Damar yoluyla bağımlılık yapıcı madde kullananlar ise aynı zamanda AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hayatı ve toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara daima açıktırlar. Madde kullanımının neden olduğu, fiziksel hastalıklar bunlarla sınırlı kalmamakta, karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ile depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara da yol açmaktadır."

Haberin Devamı

Hamzaoğlu, madde bağımlılığının, kullanılan maddenin ortaya çıkardığı yan etkilerle birlikte, yol açtığı sosyal sorunlar ve fiziksel hastalıklar da ele alındığında, bireysel ve toplumsal maliyeti yüksek hastalıklar arasında bulunduğunu, dünya genelindeki temel sağlık sorunlarından olmaya devam ettiğini vurguladı.

Uyuşturucu ile mücadele için yürütülecek faaliyetlerde toplumun doğru bilgilendirilmesi ve bu konuda desteğe ihtiyacı olanlara gerekli danışmanlık hizmetinin verilmesi amacıyla "Alo 191 Uyuşturucu Danışma ve Destek Hattı" hizmete açıldığına işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları temelde üç aşamada yürütülmektedir. Bunlar önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyondur. Danışma hattı bu üç aşamayı da destekleyecek şekilde düzenlenmiştir. Danışma hattı çalışanları, aile bireylerinin madde kullanımıyla hiç tanışmamaları için neler yapabileceklerini öğrenmek isteyen kişilerden, acil yardım almak için bu hattı arayan kişilere kadar oldukça geniş bir yelpazede her türlü duruma yönelik bilgi sahibi olabilmeleri ve doğru müdahale edebilmeleri amacıyla profesyonel bir eğitimden geçirilmiştir. Arayan kişinin ihtiyacına yönelik operatörlerin irtibata geçeceği birimler sisteme tanımlanmıştır. Gerektiği durumlarda, konu hakkında görevlendirilmiş kişilerle irtibata geçilmektedir."