Gündem Umut yolculuğuna hava muhalefeti engeli

Umut yolculuğuna hava muhalefeti engeli

20.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege kıyılarından Yunanistan’a geçmek için umut yolculuğunu sürdüren mülteciler hava muhalefetine takıldı. Denize açılan birçok bot geri dönerken, İzmir’de batan bir botta 4 aylık bebek hayatını kaybetti

Umut yolculuğuna  hava muhalefeti engeli

AB ile Türkiye arasında anlaşmayla sonuçlanan ‘Göçmen zirvesinin’ sonrasında belki son fırsat olabilir düşüncesiyle bazı sığınmacılar, Yunan adalarına geçmek için çaba harcadı. Muğla’nın Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesi’nden dün gece sağanak yağmura rağmen 3 ayrı bota binen Afgan ve Pakistan uyruklu yaklaşık 60 sığınmacı, yola koyuldu. Ancak, botlardan sadece biri İstanköy Adası’na (Kos) ulaştı. Diğer iki bottaki yaklaşık 40 kişi, botların aşırı su alması ya da patlak çıkması sonucu sahilden 10 metre kadar açıldıktan yolculuğu sonlandırmak zorunda kaldı. Yüzerek karaya çıkan sığınmacıların, ısınmak için ateş yaktıkları görüldü.

4 aylık bebek öldü

İzmir’in Çeşme ilçesinde dün gece saatlerinde Dalyan Mahallesi’ndeki Ali Bostan Plajı’ndan denize açılan 22 Suriyeli sığınmacıyı taşıyan lastik bot battı. Uçburnu mevkisinin kuzeyinde bir grup düzensiz göçmen bulunduğu ihbarı üzerine olay yerine hareket eden 2 Sahil Güvenlik Komutanlığı botu, arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin müdahalesiyle 21 sığınmacı kurtarıldı, 4 aylık kız bebek Hediye Rıdvan ise Dalyan’da sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen hayatını kaybetti. Kaçak geçişi organize ettiği iddiasıyla Suriye uyruklu M.B. gözaltına alındı.

Mülteci minibüsü devrildi

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde, Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek için Ayvacık’a gelen 30 mültecinin bulunduğu bir minibüs devrildi. İsmi öğrenilemeyen sürücü, kaza yerinden kaçarken; 2’si Irak, 3’ü Suriyeli toplam 5 mülteci yaralandı.
Sağlık ekipleri yaralı 5 mülteciyi ambulanslarla önce Ayvacık Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. İlk müdahale sonrası yaralı mülteciler, Çanakkale Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Jandarma, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı. Kazadan yara almadan kurtulan 25 sığınmacı ise Gülpınar Jandarma Karakolu’na götürüldü.

124 kişi yakalandı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Jandarma Komutanlığı ekipleri, Balabanlı ile Korubaşı köyleri sahillerinde yaptıkları operasyonda ise kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye ve Irak uyruklu 124 kişiyi tespit etti. Midilli’ye geçmek amacıyla ilçeye geldiği belirlenen kişiler, minibüslere bindirilerek Ayvacık Jandarma Karakoluna getirildi. Yabancı uyruklular, işlemlerinin ardından Ayvacık Yabancılar Geri Gönderme Merkezine götürüldü. Göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla 3 şüpheliyi gözaltına alan ekipler, olay yerinde birer minibüs ve hafif ticari araç ile çok sayıda can yeleği ele geçirdi.