İzmir UNESCO'nun iki değeri, birbirine bağlanacak-İzmir Haberleri

UNESCO'nun iki değeri, birbirine bağlanacak-İzmir Haberleri

25.08.2016 - 13:02 | Son Güncellenme:

UNESCO Dünya Mirası Yolunda organizasyonuyla 250 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk’ta bulunan Efes Antik Şehri’nden hareket ederek Bergama Akropol’e kadar olan 185 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak. Projeyle ilgili belediye başkanları basın toplantısı düzenledi.

UNESCOnun iki değeri, birbirine bağlanacak-İzmir Haberleri

UNESCO Dünya Mirası Yolunda organizasyonuyla 250 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk’ta bulunan Efes Antik Şehri’nden hareket ederek Bergama Akropol’e kadar olan 185 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak. Projeyle ilgili belediye başkanları basın toplantısı düzenledi.
İzmir’de bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek ’UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ projesi Tarihi Havagazı Fabrikası’nda tanıtıldı. Toplantıya ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar katıldı. Bergama ve Selçuk Belediyeleri tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteği ile yapılacak olan UNESCO Dünya Mirası Yolunda organizasyonu, 24-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu organizasyon ile UNESCO Dünya Mirası listesine giren Türkiye’nin iki kültür varlığı birbirine bağlanırken, tarihe geçecek bir ilk yaşanacak. 250 amatör bisiklet sporcusu Selçuk’ta bulunan Efes Antik Şehri’nden hareket ederek Bergama Akropol’e kadar olan 185 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak.
“Diğer kültür mirasları ile ulusallaşacak”
Toplantıda konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “UNESCO için bir farkındalık oluşturmak için bu projeye başladık. İzmir’in kuzey ve güneyindeki iki dünya mirası İzmir’i öne çıkaran yerlerdir. UNESCO bir koruma projesi. Bu tarihi varlıkların korunarak uzun yıllar devam etmesini sağlayan bir proje. Bisiklet projesi ile UNESCO dünya mirasını kaynaştıracağız. Bu proje ilerleyen senelerde diğer kültür miraslarıyla birleşmesini, ulusallaşmasını sağlayacağız. İlerleyen yıllarda Bergama’dan Truva’ya, Çanakkale’ye, Edirne’ye kadar uzatmayı planlıyoruz” dedi.
“UNESCO’ya girecek daha çok yerlerimiz var”
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı da hem Selçuk Efes’in hem Bergama’nın UNESCO içinde yer aldığını belirterek İzmir’in bu açıdan çok zengin olduğunu söyledi. Bakıcı, “Şu an 30 ilçeden iki tanesi bu listede ama müracaatını gerçekleştirmiş olan çok ilçemiz var. Bizim bu listede bulunması gereken daha çok yerlerimizin olduğunu biliyoruz. Sadece listeye girmek yetmez bizim bu alanları gelecek nesillere koruyarak aktarmamız lazım” diye konuştu.
“Sadece Bergama ve Selçuk’un yer alması yeterli değil”
Toplantıda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu ise şunları söyledi:
“Kenti ayağa kaldırmak, kenti ileriye taşımak, önce kendi coğrafyasında sonra dünyada bilinilirliği arttırmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu kadim coğrafyada bu kadar tarihe sahip olan bir bölgenin merkez kenti olan İzmir’in hem bilimsel açıdan hem kültürel açıdan hep birlikte gelişmesini sağlamalıyız. Kültür Bakanlığı önceliğinde, belediyelerimizin desteği ile çalışmaları sürdürmek zorundayız. Bu köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış kentlerimizden sadece Bergama ve Selçuk’un yer alması yeterli değil. Ödemiş Birgi, Foça münacatı var. Biz de Kadifekale, Agora ve Kemeraltı için müracaat hazırlıyoruz. Çandarlı Kalesi aynı şekilde. Bir yandan listeye girmeye çalışırken bir yandan bunu insanlara sunmamız gerekiyor.”
İzmir tanıtılıyor
İzmir’in tanıtımı ile ilgili de bilgi veren Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir yandan eksiklerimizi tamamlarken, diğer taraftan da hem tanıtımı gerçekleştirmeli, yeni değerlerimizi gün ışığına çıkarmalıyız. Bu sene ilk defa üç koldan tanıtım hamlesini başlattık. İZKA yurt dışındaki etkinliklere katılarak yurt dışı faaliyetleriyle tanıtım yapıyor. İZFAŞ Fuar İzmir’le birlikte gerçekleştirilen fuar organizasyonlarıyla tanıtıyor. İZTAV da görüldüğü gibi İzmir’e doyamazsınız kampanyasıyla tanıtım gerçekleştiriyor. ‘İzmir’e doyamazsınız’ gayet başarılı gidiyor, devam edecek. Ülkemizdeki kara bulutlar kalkınca bu çalışmalarımızı yurt dışına açacağız.”
“Fuarı hak ettiği yere çıkaracağız”
Şu anda ‘İzmir’de gelecek var’ sloganıyla İEF’nin tanıtımını yaptıklarını ifade eden Kocaoğlu, “İEF dünya ölçeğinde en eski fuarlardan birisi. İlk uluslar arası fuarımız. Fuar 85 yılda savaşlar gördü zorluklar gördü, ayakta kaldı. Şimdi yeni bir yaklaşımla, eğlence yönünü maksimuma çıkararak 600 sanatçıyı buluşturuyoruz. Diğer taraftan da inovasyon konusunu işleyerek ‘İzmir ilklerin kenti’ sloganıyla yola çıkıyoruz. Fuarı hak ettiği yere çıkararak kentimizi kalkındırmaya çalışıyoruz” dedi.
“Önemli bir potansiyelimiz var”
İzmir’in bir iki sektörle kalkınacak bir şehir olmadığını vurgulayan Kocaoğlu, “Dışarıdan bakanlar ‘İzmir ne olduğunu bilmiyor’ diye eleştiriyor. İzmir ne olduğunu çok iyi biliyor. İzmir önemli bir sanayi kenti. Yüz yıllardır süren bir kültür başkenti. İzmir bir tarım şehri, fuarı, turizmi ama hepsinden önemlisi de dünyaya ile barış içinde yaşayan, kucaklayan insanlara sahip bir kent. İzmir’i birden bire ayağa kaldıracak olan şey hizmet ve turizm sektörüdür. Önemli bir potansiyelimiz var. İzmir hizmet ve turizmle ayağa kaldıracağız. Ülkemize çok önemli bir katma değer sağlayacak elimizde değerlerimiz var” diye konuştu.
"Hiçbirinizin tahmin edemediği kadar İzmir’i kalkındıracağız"
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kültür çalışmalarını da anlatan Kocaoğlu, şöyle devam etti:
”Kemeraltı, Agora Roma Antik Tiyatrosu ve Kadifekale’nin belirlediğimiz hedefe ulaşması için bugüne kadar kamulaşma dahil olmak üzere 500 milyon TL para harcadık. Sadece 270 hektar tarihi kent merkezine yatırım yaptık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçelerde yapılan kazılarımızı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak destekliyoruz. İzmir’de bütün sektörleri izleyen ama tarımın, hizmet sektörünü ve turizmi çok daha yakından izleyen bir belediye var. Göreceğiz ki her gün hiçbirinizin tahmin edemediği kadar İzmir’i kalkındıracağız.”
“Proje daha da büyüyecek”
İzmir’in tarımsal ve gayrı safi milli hasıladaki payını da rakamlarla açıklayan Kocaoğlu, “Emin olun biz buralarda olmayacağız ama İzmir önümüzdeki yıllarda çok daha ileriye gidecek. 2010’da başlayan büyüme trendinin kat ve kat üstünde büyüme sağlayacak. Adnan Menderes Havalimanı, Ankara İzmir Hızlı Treni, İzmir-İstanbul Otoyolu gibi merkezi hükümetlerin yaptığı projeler, hepimizin desteklemesi ve sahip çıkmasıyla daha da büyüyecek, İzmir’e katkı sağlayacaktır. Bizlere düşen bu gelecek olan potansiyellere kendini hazırlamaktır. Biz İzmirli hemşehrilerimizle beraber bunu yapıyoruz. Bu bisiklet projesi bu bütünü ortaya çıkaracak bir projedir. Bu proje sadece 250 bisiklet Bergama’ya gidecek meselesi değil. Bu doğrultuda projeyi değerlendirirsek çok önemlidir. Bu proje hepimizin titiz davranmasıyla daha da büyüyecek” açıklamasında bulundu.