Gündem Üniversite Kayıtları E-Kayıt İle E-Devlet Sisteminde!

Üniversite Kayıtları E-Kayıt İle E-Devlet Sisteminde!

31.07.2015 - 10:04 | Son Güncellenme:

Üniversite kayıt işlemlerinizi E-Devlet şifresi ile kolayca yapabilirsiniz. E-Kayıt işlemleri ile kayıt işlemleri nasıl yapılır ve E-Devlet şifresi nasıl alınır, tüm merak ettiğiniz sorularınızın yanıtlarını haberimizde sizler için hazırladık.

Üniversite Kayıtları E-Kayıt İle E-Devlet Sisteminde

E-Devlet sistemi Türkiye de internet uygulaması bulunan çoğu kurum ve kuruluşun, Bakanlıkların ve belediyelerin internet uygulamalarının bir sistemde toplanmasıyla oluşmuştur. Yani sadece E-Devlet sistemine giriş yaparak birçok işleminizi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Son zamanlarda üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrenciler de E-Devlet sistemi sayesinde bazı işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

ÜNİVERSİTE E-KAYIT İÇİN TIKLAYINIZ!

Öğrenciler kayıt işlemlerini E-Devlet sisteminde yer alan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sayfasında yer alan üniversite E-Kayıt bölümü ile gerçekleştirebilirler. E-Devlet sistemi üzerinden kayıt olmak isteyen öğrenciler 28 temmuz - 5 ağustos tarihleri arasında kayıt olabilirler. Öğrenciler ayrıca E-Devlet sisteminin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının internet uygulamasından öğrenci belgesi sorgulama, öğrenci belgesi doğrulama, üniversite E-Kayıt belge doğrulama ve çağrı merkezi başvuru sonucu sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminde Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı bulunduğu gibi ana sayfada yer alan E-Hizmetler bölümünde E-Devlet sisteminde bulunan bütün hizmetler yer almaktadır. Vatandaşlar E-Hizmetler bölümünde işlem yapmak istediği kurumu seçerek işlemlerini gerçekleştirebilirler. E-Devlet sisteminde ayrıca bütün bakanlıklar da bulunmaktadır. E-Devlet ana sayfasında bulunan Kamu Kurumlarını bölümünden Bakanlıkların hepsinin internet uygulamasını bulabilirsiniz ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi bir çok kurum ve sistemlerini barındırmaktadır. E-Devlet adı altında verilen hizmetler 3 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar vatandaş, devlet ve iş başlıklarıdır. Vatandaş başlığının alt dalları da; eğitim, iş ve kariyer, doğum, aile, sağlık, kültür ve sanat, trafik, yasal işlemler ve eğitim gibi işlemlerdir. Devlet kategorisi altında yapabileceğim işlemler ise; Tarihimiz, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, TBMM, bilim ve teknoloji, eğitim, enerji, doğal kaynaklar, kültür ve turizm gibi kurumsal işlemlerdir. İş kategorisi altında yapılabilecek olan işlemler de; işletmelerin büyümesi ve gelişmesi, kuruluş ve feshi, dış ve elektronik ticaret, yatırım ve sermaye gibi işlemleri yapabilmekteyiz. Bu saydığımız işlemleri ve öğrencilerin E-Devlet sistemi ile üniversite kaydı yapabilmesi için E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş yaparak internet üzerinden bir çok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet internet sistemine giriş yapabilmek için ilk olarak E-Devlet internet sayfasına giriş yapılır. Sisteme giriş yapabilmek için ilk olarak sitenin sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş linki tıklanmalıdır. Karşımıza Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi gelecektir. Sisteme giriş yapabilmek için uygulamada 4 farklı yol vardır. Sisteme giriş en kolay şekilde E-Devlet şifresi ile olandır. E-Devlet şifresi seçeneği ile sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilmelidir. Mobil imza seçeneğini seçtiğiniz zaman cep telefonunuza ve hattınıza kayıtlı mobil imzanızın sisteme kayıtlı olması lazımdır. Mobil imza seçeneğini avea ve türkcell hat sahibi olan vatandaşlarımız kullanabilmektedir. T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı girdikten sonra GSM operatörünüzü avea veya türkcell olarak seçmelisiniz. Elektronik imza seçeneğiyle giriş yapmak isterseniz şahsınıza ait elektronik imza kartınız ile kimliğinizin sistemde kayıtlı olması gereklidir. Eğer sisteme kayıtlı ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçmelisiniz. Bu işlemlerin ardından sisteme giriş yapabilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş yapabilmek için sisteme kayıtlı olan T.C. kimlik kartınız olmalıdır. Sisteme T.C. kimlik kartınızı okuttuktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar daha rahat bir yol olduğu için genellikle E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğini kullanmaktadır. E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğinde sisteme T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifresini alma işlemi çok basittir. E-Devlet şifrenizi alabilmek için öncelikle T.C. kimlik numaranızın bulunduğu herhangi bir nüfus kağıdına ihtiyacınız vardır. T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL gibi bir ücret karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilmelidir. Sisteme giriş yaptıktan sonra şifreyi unutmamak için ilk olarak hesap ayarlarından şifrenizi değiştirmelisiniz. Eğer E-Devlet şifrenizi unutursanız veya kaybederseniz tekrar E-Devlet şifrenizi alabilmek için yine PTT şubesine nüfus kağıdınız ile giderek bu sefer 4 TL karşılığında şifrenizi tekrar alabilirsiniz. E-Devlet sistemine internet üzerinden girebildiğimiz gibi cep telefonuna uygulamasını indirerek E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz