Ankara ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK KONFERANSI

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK KONFERANSI

10.06.2014 - 11:42 | Son Güncellenme:

.

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK KONFERANSI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, “1987 öncesi yapılmış, Türkiye üniversite tarihi boyunca yapılmış 50 bin karar tezimiz var. Bunun çalışmaları başladı. O 50 bin tezi de tez bankamıza katacağız. Böylece yaklaşık 400 bin kadar tez olacak” dedi.
YÖK Başkanı Çetinsaya, Yükseköğretim Kurulu ev sahipliğinde düzenlenen “Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek” konulu konferansın açılışında bir konuşma yaptı.
Yükseköğretim Kurulu bünyesindeki tez merkezine değinen Çetinsaya, “Bizim de iftihar ettiğimiz bir uygulamamız. Şuanda bu bünyemizde 1987 sonrası üniversitelerimizde yapılmış 350 bin kadar tez bulunmakta. Bu tezler aşağı yukarı yarısı dijital ortamda tüm dünyadaki kullanıcılara açılmış durumda. Diğer yarısı ise yani dijital olarak herkesin kullanımına açılmayan kullanıcıları tarafından verilmeyen tezler ise bireysel olarak ULAKBİM üzerinden ve kütüphaneler arası değişim sistemi üzerinden yine kullanıcılara açık. Bunlarda açık ama bireysel kullanıcılara açık” diye konuştu.
"YURT DIŞINDA DOKTORA YAPMIŞ VE TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNDE ÇALIŞAN AKADEMİSYENLERİMİZİN TEZLERİNİ BU SİSTEME KATACAĞIZ"
Çetinsaya, şimdi yapmak istediklerine ilişkin ise şunları kaydetti:
“1987 öncesi yapılmış, Türkiye üniversite tarihi boyunca yapılmış 50 bin karar tezimiz var. Önümüzdeki aylarda bunun çalışmaları başladı. O 50 bin tezi de tez bankamıza katacağız. Böylece yaklaşık 400 bin kadar tez olacak. Türkiye üniversite tarihi boyunca yapılmış şuana kadar. Ayrıca yurt dışında doktora yapmış ve Türkiye üniversitelerinde çalışan akademisyenlerimizin tezlerini bu sisteme katacağız. Bu çalışmalarda başladı. Aynı zamanda araştırmacılarımızın birbirinden haberdar olması için devam ede gelen tezleri de bünyemizde göstereceğiz. Böylece insanlar yapılan bilimsel çalışmalardan haberdar olacaklar. Bu tez boyutu. Bununda ötesine geçiyoruz. Türkiye üniversitelerimizin tarihi boyunca yayımladıkları bütün kitaplar, yayımladıkları bütün dergiler ve bu dergilerdeki makaleler açık arşiv projemize dahil edildi. Üniversitelerimizdeki öğretim üyelerinin o üniversitedeki atama yükseltmeleri sırasındaki kullandıkları bütün makaleleri, üniversitelerine sundukları, doçent olmak için profesör olmak için sundukları bütün yayınlarını, kitaplarını, makalelerini tabi ki telif hakları çerçevesinde biz bu sisteme, açık arşiv sistemine dahil etmek istiyoruz.”
“GÜZEL BİR YAZ OLACAK. TÜRKİYE’NİN, KÜTÜPHANECİLİĞİMİZİN YARINLARI İÇİN”
Bundan süreçte üniversitelerin rektörlerinden, kütüphanelerinden sorumlularından bu projeye sahip çıkmalarını isteyen Çetinsaya, “Bizim teknik olarak, alt yapı olarak her şeyimiz hazır. Önemli olan artık bundan sonra üst yöneticilerin konuya ilgi göstermesi, bu projeyi Eylül ayının sonuna kadar tamamlamaları. Çünkü Ekim ayında hep birlikte sizlerle birlikte bu projeyi bütün Türkiye’ye tüm dünyaya ilan edeceğiz. Artık görevin üniversitelerde olduğunu ilan ediyorum. Bu yaz kütüphaneciler için hem zor bir yaz olacak ve kütüphanelerden sorumlu rektör yardımcıları için aynı zamanda çok güzel bir yaz olacak. Türkiye’nin, kütüphaneciliğimizin yarınları için” şeklinde konuştu.
Konferans kapsamında Harvard Üniversitesi Kütüphaneleri Başkan Yardımcısı Sarah E. Thomas bir konuşma yaparak, Harvard Üniversitesindeki sistemi anlattı.