Gündem Üniversite maratonu bugün başladı

Üniversite maratonu bugün başladı

04.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite giriş sınavlarının birinci basamağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) başvurular bugün başladı, 18 Ocak’ta sona erecek.

Üniversite maratonu bugün başladı

Sınav, 12 Mart’ta yapılacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017 ÖSYS Kılavuzu’nu dün yayınladı. Buna göre LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2’de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde birer soru, LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4’te Tarih ve Coğrafya-2 testlerinin her birinde birer soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan bir soru, Yabancı Dil testinde ise 3 soru kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.
Değişikliklere dikkat
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), açık uçlu soruların yanı sıra bu yıl üniversiteye girişte bir dizi değişiklik getirdi. Önceki yıl tıp fakültelerine girişte 40 bin, hukuk fakültelerinde 150 bin, mühendisliklere 240 bin, mimarlık programlarına 200 bin başarı sırası sınırlaması getiren YÖK, bu yıl eğitim fakültelerine de 240 bin barajı getirdi.
Ayrıca kimya, okul öncesi, özel eğitim, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi öğretmenlik bölümleri ile ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri artık YGS yerine Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puan türünden öğrenci alacak.
Bu yıl mesleki ve teknik lise öğrencileri için sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. Ancak ek puan geri geldi. Kılavuza göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ön lisans programlarına ek puanlarıyla yerleştirilecek. Ayrıca açıköğretim önlisans ve lisans programlarına da puan türü konuldu, puan türü, programın örgün programdaki puan türüyle aynı olacak.
Adaylar YGS başvurularını, ÖSYM başvuru merkezleri ya da ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yapabilecekler. Başvuru belgesi alındıktan sonra sınav ücretinin yatırılması gerekiyor. TC kimlik numarası ve adaya verilen şifreyle ais.osym.gov.tr adresinden takip edilebilecek.