Gündem Üniversitelinin iki yıllık eğitimi uçtu!

Üniversitelinin iki yıllık eğitimi uçtu!

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Girne Amerikan Üniversitesi öğrencisiyken Trabzon Avrasya Üniversitesi’ne geçiş yapan Şehmus Tekecan’ın kaydı, 2 yıllık öğrenim süresinin sonuna doğru nakil işlemlerinin ‘usulsüz’ olması gerekçe gösterilerek silindi...

Üniversitelinin iki yıllık eğitimi uçtu

Şehmus Tekecan, 2014 yılında Girne Amerikan Üniversitesi Hakla İlişkiler Bölümü’ne yüzde 100 burslu olarak kayıt yaptırdı. Ancak buraya alışamayan Tekecan, dönem arası gelmemişken Trabzon’daki Avrasya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’na geçiş için okul müdürü ile telefonda görüştü. İlk ve Acil Yardım Bölümü’ne geçmek isteyen Tekecan’a okul müdürü, dönem arasını beklemesi gerektiğini söyledi ve Tekecan da okulunu bırakarak kurum dışı yatay geçişe başvurdu. Okulun resmi sitesinden aldığı bir başvuru formunu dolduran Tekecan’a okul müdürü, “Geldiğin okuldan evraka gerek yok. Biz alırız. Sen 3 bin TL yatır okulun hesabına” dedi.

Tekecan’ın başına ne geldiyse bundan sonra geldi. Sadece başvuru formu ile kaydı yapılan Tekecan, öğrenci işlerinde ve hatta E-Devlet sisteminde dahi okulun öğrencisi olarak görünüyordu. Bir dönem okuduktan sonra bölüm temsilcisi bile seçilen Tekecan, Şanlıurfa’da acil serviste “paramedik” stajını bile yaptı. Ancak okulunun bitmesine bir ders kalmıştı ki, okulda mezun olamayacağına dair bir söylenti ortaya çıktı. Okul müdürü iddiaları doğruladı, “Halletmeye çalısıyoruz” cevabını verdi. Genç, işin aslını ise sonradan öğrendi. Yüksek Öğretim Kurulu’ndan aylar önce okula gönderilen yazıda, söz konusu nakil işleminin sorunlu olduğu ve öğrencinin kaydının silinmesi gerektiği belirtildi. Ancak Tekecan’a ne okulu ne de YÖK bilgi verdi. Her şeyi kaydı silindikten sonra öğrenen gencin, gördüğü eğitim ve 30 gün Siverek Devlet Hastanesi’nde hastalarla ilgilenerek yaptığı staj da boşa gitti.

‘Her şeyim alındı’

Milliyet’e konuşan Tekecan, “Ben yaşadığım bu olaylara karşılık yasal yollara başvurdum ama sanırım beni 50 ile 70 bin lira civarında bir tazminatla ortada bırakacaklar. Defalarca Cumhurbaşkanlığı’na yazdım, BİMER’e yazdım ama bir gelişme yok. Arkadaşlarım atandı. Benimse okula verdiğim ücretler, hayallerim, hayatım, ömrümden iki sene çalınmış gibi. Emeğim, geleceğim her şeyim alınmış gibi. Elbette hayat bundan ibaret değil ama var olan bir şeyi kaybetmiş olmak beni tamamen
yıpratıyor” dedi.

Gerekçe: Usulsüz geçiş

Avrasya Üniversitesi’nden rektör yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu söz konusu iddiaları doğruladı. Prof. Dr. Bocutoğlu, “Öğrenci Kıbrıs’ta okurken bizim okulumuza geçiş yapıyor. Ancak YÖK, bu geçişin usulsüz olduğunu söylüyor. İşlemin de iptal edilmesini istedi. Dolayısıyla biz de 1 Temmuz 2016’da iptal ettik ve öğrencinin kaydını sildik. Hukuk yolları açık olmak üzere kurumumuzla ilişiği kesildi. YÖK, geçiş şartlarına uymadığı için nakil işlemini iptal etti. Kıbrıs’tan ara dönemde geçişin olmadığını, yapılan işlemin usüle aykırı olduğunu gerekçe gösterdi. Tabi mecbur bunu iptal ettik. Öğrencinin doğmuş olduğu hakları varsa hukuk yolları açık tabi. Bu tartışmasız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aldığı iki yıllık eğitim ve yaptığı staj bir anda yok sayılan Şehmus Tekecan, kimsenin kendisini uyarmadığını belirterek, “İlk ve Acil Yardım Bölümü’nde okudum. Tam mezun olacakken kaydım silindi. 30 gün Şanlıurfa’da staj yaptım, hasta baktım. Şimdi emeğim, geleceğim, her şeyim elimden alınmış gibi oldu” dedi.