Bursa ÜNLÜ BİLİM ADAMI MACCHIARINI, NEFES BORUSU AMELİYATI İÇİN BURSA'DA

ÜNLÜ BİLİM ADAMI MACCHIARINI, NEFES BORUSU AMELİYATI İÇİN BURSA'DA

22.03.2014 - 11:04 | Son Güncellenme:

.

ÜNLÜ BİLİM ADAMI MACCHIARINI, NEFES BORUSU AMELİYATI İÇİN BURSADA

ABD’deki bir enstitü tarafından yaşayan en önemli 20 bilim adamından biri seçilen İspanyol Prof. Dr. Paolo Macchiarini, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dünyada çok nadir yapılan bir operasyonu gerçekleştirerek iki hastanın tam tıkalı nefes borularını açtı.
Dünyada ilk nefes borusu nakli ameliyatını gerçekleştiren Karolinska Institutet Ett Medicinskt Universitet'ten (İsveç) Prof.Dr. Paolo Macchiarini, yaklaşık 40 kez yaptığı 'Loringotrokol rezeksiyon+ rekonstrüksiyon' ameliyatlarında elde ettiği bilgi ve tecrübeyi, meslektaşı UÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gebitekin ile paylaştı. Bir hekimin meslek hayatı boyunca çok nadir yapabileceği belirtilen ameliyatı, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 20 cerrah da kameradan izledi.
Uzun süre yoğun bakımda kaldığı için nefes borusu tam tıkalı olan bir hastayı daha önce kendisinin ameliyat ettiğini ve hastayı sağlığına kavuşturduğunu ancak Prof. Dr. Macchiarini’nin bu konudaki tecrübelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cengiz Gebitekin, ileride nefes borusu nakli yapabilmek için bu bilgiye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Macchiarini’nin, hiçbir bedel almadan, ameliyata girmek için geldiğini ve bilgisini paylaştığını ifade eden Prof. Dr. Gebitekin, kendisine müteşekkir olduklarını söyledi.
Her biri yaklaşık 4 saat süren iki ameliyatla iki hastanın tıkalı olan nefes boruları açılarak normale döndürüldü.