Dünya Ünlü siyasi düşünür ve Carter'ın danışmanı Brzezinski öldü

Ünlü siyasi düşünür ve Carter'ın danışmanı Brzezinski öldü

27.05.2017 - 11:35 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı'nın 1970'lerde ulusal güvenlik ve dış politika danışmanlığını yürüten ünlü siyaset bilimci ve stratejist, 89 yaşında vefat etti. Camp David anlaşmasının mimarı olan Brzezinski, 11 Eylül'den sonra Başkan Bush'a muhalefet eden en önemli isimlerden biriydi. Ünlü düşünür, 'Büyük Satranç Tahtası/Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri' ve 'Stratejik Vizyon/Amerika ve Küresel Güç Buhranı' kitaplarıyla tanınıyor.

Ünlü siyasi düşünür ve Carterın danışmanı Brzezinski öldü

Polonya kökenli ABD'li siyaset bilimci, devlet adamı ve stratejist Zbigniew Kazimierz Brzezinski hayatını kaybetti. Ölüm haberini, kızı Mika Brzezinski Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Haberin Devamı

1928 Varşova doğumlu olan Brzezinski, bir dönem Almanya ve Kanada'da yaşadı. Brzezinski, üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans tezini Sovyetler Birliği'ndeki uluslar üzerine hazırladı ve ardından doktorasını da ABD'de, Sovyetler Birliği'yle ilgili bir konuda Harvard Üniversitesi'nde yaptı.

Brzezinski, 1958 yılında ABD vatandaşı oldu, 1959'da New York'a taşınarak Columbia Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. Brzezinski, 1960'taki ABD başkanlık seçimlerinde John F. Kennedy'nin kampanya danışmanlığını yürüttü.

1975'te Başkan Jimmy Carter'ın dış politika danışmanı olan Brzezinski, 1977-1981 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'nı yaptı. Görevi sona erdiğinde, Carter tarafından kendisine Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim edildi.

Haberin Devamı

1987-1988 yılları eski Başkan Ronald Reagan yönetiminin Harp Komisyonu üyeliği yapan Brzezinski, daha sonra George H.W. Bush'un başkanlığını destekleyerek Ulusal Güvenlik Konseyi-Savunma Departmanı Komisyonu ve Dış İstihbarat Danışma Kurulu üyeliği yaptı.

Siyasetten ayrıldıktan sonra, Johns Hopkins Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dersi veren Brzezinski, en son çeşitli uluslararası kuruluşlara danışmanlık yapıyordu.

Camp David'in mimarı

Sovyetler Birliği, Çin ve Batı arasındaki ekonomik engellerin kaldırılmasına yardımcı olan Brzezinski'nin, Mısır lideri Enver Sedat ve İsrail lideri Menachem Begin arasındaki geniş görüş ayrılıklarının giderilip, eski Başkan Carter'ın ev sahipliğindeki Camp David anlaşmasının yapılmasında büyük katkısı olduğu biliniyor.

Bush'un en büyük muhaliflerinden

Eski Başkan George W. Bush'un 11 Eylül saldırılarının ardından takip ettiği politikaları en fazla eleştiren dış politika uzmanlarından olan Brzezinski, Ağustos 2007'de Barack Obama'nın başkan adaylığını desteklemişti.

İki kitabı ünlü

Uluslararası düzen ve ABD'nin dünya üzerindeki güç dengesi üzerine fikirleriyle tanınan Brzezinski'nin, 'Büyük Satranç Tahtası/Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri' ve 'Stratejik Vizyon/Amerika ve Küresel Güç Buhranı' en önemli kitapları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası ilişkilerde 'realist' ekolün temsilcisi ve ABD'nin en önemli siyasi düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Brzezinski, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra ABD'nin Soğuk Savaş sonrası dönemde dünya üzerinde oynaması gereken rol üzerine yoğunlaşmıştı.