Gündem Ünlü uzay bilimci cübbesini Erel’e armağan etti

Ünlü uzay bilimci cübbesini Erel’e armağan etti

08.06.2017 - 17:55 | Son Güncellenme:

‘Yer’e Yakın Uzay Bilimi ve Teknolojisi’ bilim dalını Türkiye’de tanıtan, İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü kurucusu ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Yurdanur Tulunay o dekanlık cübbesini uçak mühendisi Can Erel’e armağan etti. İTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in kendisine armağanı cübbesini Erel’e devreden Prof. Dr. Tulunay, Türkiye’de daha fazla uzay ve havacılık bilimlerinde çalışacak bilim insanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ünlü uzay bilimci cübbesini Erel’e armağan etti

Uzay ve havacılık alanında ülkemizi başarıyla temsil eden Prof. Dr. Yurdanur Tulunay dekanlık cübbesini uçak mühendisi Can Erel’e hediye etti. İyonosfer ile manyetosfer arasındaki dinamik ilişkiyi saptayarak uluslararası çevrelerde adını duyuran Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, Yer’e Yakın Uzay Araştırmaları konusunda ülkemizin ilk kadın bilim insanı olmuştu. Yer’e Yakın Uzay Bilimi ve Teknolojisi dalını Türkiye’ye tanıtan ve bu alanda mühendislik öğretimini başlatan Prof. Dr. Tulunay İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 1996-2004 yılları arasında Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi dekanlığını da yapmıştı. Bu görevi sırasında kullandığı cübbesini armağan etmek için, İTÜ mezunu uçak mühendisi Can Erel’i seçen Prof. Dr. Tulunay, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi, İngiltere’nin Appleton ve CLRC Rutherford Laboratuarları’nda uluslararası projelerde de görev almıştı.

Halen ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde emekli eylemli (emeritus) profesör olarak ders verip araştırma yapmaya devam eden Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, ülkemizde uzay ve havacılık bilimiyle ilgilenen bilim insanlarının artması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tulunay, “Sayın Erel, sahip olduğu değerleri, mesleki ve sosyal faaliyetleri ile beklentilerimin çok ötesinde bir meslektaşım. O değerli cübbeyi imrenilecek bir sorumluluk ile taşıyacak biri. Havacılık ve uzay farkındalığı çalışmaları nedeni ile de kendisini takdir ediyorum” dedi. ABD Hava Kuvvetleri Sistem Program Ofisi’nde Türk F-16 programının yöneticiliğini yapan ve uluslararası havacılık ve uzay bilimi alanlarında ülkemizi temsil eden Can Erel ise, “Böyle onurlu bir sorumluluğu taşımak üzere seçilmem çok büyük ayrıcalık. Yolu bilimden ve teknolojiden her geçenin imreneceği mesleki kariyeri olan Yurdanur hocamızın cübbesini giymek beni Türkiye’ye hizmet için daha çok heyecanlandıracak” diye konuştu.