Gündem Ünlüler kenti Ankara 90’ları kısır geçirdi

Ünlüler kenti Ankara 90’ları kısır geçirdi

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanat hayatına armağan ettiği isimlerle dikkat çeken Ankara, 1990’lı yıllardan itibaren bir durgunluğa girdi. Ajans sahipleri bunu, siyasi ve ekonomik değişimlere, Ankara’nın bu alanda daha geri planda kalmasına bağlıyor

Ünlüler kenti Ankara  90’ları kısır geçirdi

Ankara, genellikle siyasetle gündeme gelse de kültür ve sanat hayatına armağan ettiği isimlerle uzun yıllardır İstanbul’la yarışıyor. 1930’lu yıllarda, Ankara nüfusu ortalama 450 bin kişi ama Belgin Doruk, Kartal Tibet, Ekrem Bora, Berkant, Alpay, Turgut Özakman, Nurtekin Odabaşı bu yıllarda doğmuş Ankaralılar. 1940’lı yıllar, şöhret basamaklarını tırmanan kalabalık bir listeye sahip. İdil Biret, Filiz Akın, Nurhan Damcıoğlu, Muazzez Abacı, Nevra Serezli, Füsun Önal, Neşe Karaböcek, Rüştü Asyalı, Selçuk Ural, Ömer Kavur, Atilla Özdemiroğlu ve Zafer Ergin’in doğduğu yıllar.

Haberin Devamı

Değişimlere bağlı

1950’li yıllarda ise Derya Baykal, Sibel Egemen, Zerrin Özer, Akrep Nalan, Bedri Baykam, Atilla Atasoy dünyaya gelmiş. 1960’lı yıllarda doğan Tamer Karadağlı ile Kaan Girgin, 1970’li yıllarda doğan Kenan İmirzalıoğlu, Erdal Beşikçioğlu, Şafak Sezer, Gökhan Özen, Serkan Altunorak, Pelin Batu, İdil Fırat, Zeynep Mansur, Ankaralı ünlülerden. 1980’li yıllarda doğanlar arasında Beren Saat, Hande Subaşı, Cansu Dere, Özge Ulusoy, Belçim Bilgin, Pelin Karahan, Şahan Gökbakar, Behiç Buğra Gülsoy, Engin Akyürek var. 1990’lı yıllarda doğan, bugünün 20’li yaş kuşağı arasından önceki yıllara göre sivrilen isim sayısı ise çok az. Ankaralı ajans sahipleri bunu, siyasi ve ekonomik değişimlere, Ankara’nın bu alanda biraz daha geri planda kalmasına bağlıyor.

Haberin Devamı

‘Ajanslar kayboldu’

Ankara, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren, darbelere, siyasi kavgalara rağmen 10 yıllık kuşaklar halinde halka birçok şöhret sunmuş. Ancak 1990 kuşağında toprak susuz kalmış, bu yıllarda Ankara’da doğup şöhret basamaklarını tırmanan fazla isim yok. Bir ajans sahibi bu durumu şöyle değerlendirdi:

“90’lı yıllarda siyasi ve ekonomik konjonktür gençleri etkilemiş olabilir. Daha eski yıllarda dergiler, gazeteler Ankara’da yarışmalar düzenler, gençler buralarda yarışırlardı. Buralardan sinema sektörüne, podyumlara genç kız ve erkekler çıktı. Giderek bu tür yarışmalar azaldı. Maalesef bazı ajanslar para toplayıp ortadan kayboldular, gençlerin güveni de kalmadı. Sonra bir bir kapandılar. Bugüne gelirsek, Ankara’da sosyal hayat zayıfladı. İstanbul, bu işlerin merkezi oldu. Bir de sosyal medya ön plana çıktı. Ankara’daki ajanslar şimdi çocuklara yöneldi.”

Kuşaklarda kimler doğmuş

Belgin Doruk, Kartal Tibet, Ekrem Bora, Berkant, Alpay, Turgut Özakman, Nurtekin Odabaşı 1930’lu yıllarda doğmuş Ankaralılar.

1940’lı yıllar, şöhret basamaklarını tırmanan kalabalık bir listeye sahip. İdil Biret, Filiz Akın, Nurhan Damcıoğlu, Muazzez Abacı, Nevra Serezli, Füsun Önal, Neşe Karaböcek, Rüştü Asyalı, Selçuk Ural, Ömer Kavur, Atilla Özdemiroğlu ve Zafer Ergin’in doğduğu yıllar.

Haberin Devamı

1950’li yıllar da ise Derya Baykal, Sibel Egemen, Zerrin Özer, Akrep Nalan, Bedri Baykam, Atilla Atasoy dünyaya gelmişler.

1960’ta ihtilal olmuş, Milli Birlik Komitesi’nin parlementoyu lağvettiği, Bayar, Menderes Demokrat Partinin yargılandığı yıllar. 60 Kuşağı da sanki etkilenmiş gibi sadece Tamer Karadağlı ile Kaan Girgin’i sunmuş.

1970’li yıllarda farkedilir bir artış var. Kenan İmirzalioğlu, Erdal Beşikçioğlu, Şafak Sezer, Gökhan Özen, Serkan Altunorak, Pelin Batu, İdil Fırat, Zeynep Mansur.

1980’li yıllarda doğanlar günümüzde başarıları ile yaşamımızı paylaşıyorlar. Bu listede Beren Saat, Hande Subaşı, Cansu Dere, Özge Ulusoy, Belçim Bilgin, Pelin Karahan, Şahan Gökbakar, Buğra Gülsoy, Engin Akyürek yeralıyor.

1901’de doğan ünlü işadamı rahmetli Vehbi Koç ile 1930’da doğan oğlu Rahmi Koç gururla hatırlanan Ankaralılar. Bunun dışında politikacı, yazar, şair, vali, öğretim üyesiyle Ankaralılar ayrı bir gurur yaşıyorlar. Mesela ünlü yıldız, sunucu Hülya Avşar İzmir doğumlu olmasına rağmen tahsilini Ankara’da yaptığı için bu kentli bilinir.