Ordu ÜNYE’DE "ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ ANITI" AÇILACAK

ÜNYE’DE "ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ ANITI" AÇILACAK

13.09.2014 - 11:23 | Son Güncellenme:

.

ÜNYE’DE ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ ANITI AÇILACAK

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı, 14 Eylül Pazar günü törenle açılacak.
Japonya’da batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 500 Türk denizcisi ve içlerinde bulunan Ünyelilerin anısına Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği tarafından Ünye’nin Topyanı mevkisinde yaptırılan "Ertuğrul Şehitleri Anıtı", 14 Eylül Pazar günü törenle açılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, Ünyeli Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu’nun öncülüğünde kurulan Ünye Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği tarafından yapılan Ertuğrul Şehitleri Anıtı, Türk-Japon dostluğunun simgesi olacak.
Türk-Japon ülkelerinin kültürünü, kardeşlik ve Humanizm felsefesinde sentezleyen, Ertuğrul Fırkateyni kazasının 124. yılında yapılacak olan açılışa Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan Kurmay Yarbay Mehmet Özen komutasında Oruç Reis Fırkateyni adlı Savaş Gemisi’nin bugün gelmesi planlanıyor. Gemi üç gün Ünye’de ziyaretçilere açık olacak.
Açılış programı saat 13.00’te Ordu Belediyesi Bandosu ile başlayacak. Sırasıyla saygı duruşu, Japonya ve Türk Milli marşları okunması, protokol konuşmalarının ardından plaket takdimi ile sona erecek. Anıtın açılış törenine Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi de katılacak.
ERTUĞRUL FIRKATEYNİ
Sultan 2. Abdülhamit’in Japon İmparatoru’na takdim edilecek imtiyaz nişanını götüren Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1889 tarihinde dönüş yolundayken, Kumano Denizi’nde, Oshima Kasabası sahilinde fırtınaya tutularak battı. 569 denizciden 500’ü boğularak şehit olurken, 69’u yaralı olarak sahile ulaşmayı ve sağ kalmayı başardı. Şehit olanlardan 8’inin, sağ kalanlardan da birinin Ünyeli olduğu biliniyor. Bunun üzerine Ünye’de Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği kurularak, anıt yapılması kararlaştırılmış ve çalışmalar başlatılmıştı.