Gündem Üreten de, giyip ölüme giden de Suriyeli

Üreten de, giyip ölüme giden de Suriyeli

10.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli sığınmacıların denizlerdeki ölümlerine en büyük sebep, kalitesiz can yelekleri. Merdivenaltı üretim yapan firmalar, denizdeki sığınmacıları ölüme, çalıştırdığı sığınmacıları ise açlığa mahkûm ediyor

Üreten de, giyip ölüme giden de Suriyeli

“Ölüm yeleği” olarak tanımlanan kalitesiz can yelekleri, Ege Denizi’nde umut yolculuğuna çıkan sığınmacıların ölüme götürüyor. Kalitesiz can yeleklerinin içine suyu emdiğinde batan sünger, yalıtım ve dolgu malzemeleri konuluyor. Üretimin yapıldığı merdivenaltı atölyelerde ise çoğu Suriyeli genç kız, açlığa mahkum edilmiş şekilde çalışıyor. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacıların önemli bir geçiş noktası olan İzmir’in Basmane semtinde her köşe başında can yeleği ve can simidi satılıyor. Sığınmacılar, Yunan Adaları’na lastik botlarla yaptıkları ve çoğu ölümle sonuçlanan yolculuk öncesi, Basmane sokaklarından 25-30 TL’ye kalitesiz can yelekleri alıyor. Ve çıktıkları bu yolculuk çoğu zaman onların son yolculuğu oluyor.

Haberin Devamı


Atık malzeme var

Yürek burkan haberlerle gündeme gelen ve başka bir yaşam umuduyla deniz yolunu tercih eden sığınmacıların zor durumundan faydalanmak isteyen bazı üreticiler, son derece kalitesiz ürünleri piyasaya veriyor. Her yeni üretim yeni bir cana mal olurken, geçtiğimiz günlerde yaşanan acı bir olay, ölümlerin en önemli nedenlerinden birinin kalitesiz üretilen can yeleklerinden kaynaklı olduğunu tekrar gözler önüne serdi.

6 Ocak’ta Dikili ve Ayvalık’ta yaşanan faciada, ölen 31 sığınmacının giydiği can yeleklerini inceleyen yetkililer, yeleklerin içine atık malzemeler doldurulduğunu belirledi. Aynı gün Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri yeleklerin üretildiği atölyelere baskın düzenlenmiş ve ağırlıklı Suriyelilerin çalıştırıldığı bir atölyeye yüzlerce can yeleğine el konulmuştu. Operasyonda dikkat çeken en önemli ayrıntı ise yeleklerin üzerine sahte marka basılması ve üretilen yeleklerin içine daha çok yalıtım, kıymık sünger ve dolgu malzemesi olarak kullanılan petro kimya ürünü malzemelerin konulmasıydı.

Haberin Devamı


Paralarını alamıyorlar

Merdivenaltı atölyelerde diğer bir çarpıcı nokta, üretim yapan kişilerin de Suriyeli olması. Savaştan kaçan ve çoğu okul çağında olan sığınmacılar, yaşamlarını sürdürebilmek için, son derece ağır şartlarda çalışmak zorunda kalıyor. Konak’ta yapılan operasyonda konuşan sığınmacılardan Suriyeli Aliye Guru’nun haftalık 100 TL’ye çalıştığını ve henüz parasını bile alamadığını söylemesi olayın insani boyutunu ortaya koyuyor.

HAVUZ YELEĞİ
Deniz ekipmanları üretimi yapan Ali Karakurt, sığınmacıların umut yolculuklarında ölümden korunmak için kullandıkları can yeleklerinin havuz ya da deniz kıyısında kullanılan ’yüzme yardımcısı’ olduğunu söyledi.
İZMİR DHA
Sektörü bırakma noktasına geldik
Türkiye’de Avrupa standartlarında can yeleği üretimi yapan sadece bir firma bulunuyor. İzmir’de üretim yapan Said Güderoğlu firması yetkililerinden Doğan Güderoğlu, Avrupa standartlarında üretim yapmalarına karşın yaşanan dramdan sektörün ve kendilerinin sorumlu tutulduğunu belirterek, sektörü bırakma noktasına geldiklerini söyledi.
Su sporları ve açık denizde kullanılmak üzere can yeleği üretimi yaptıklarını söyleyen Güderoğlu, “50 newtonluk modeller yüzdürme yardımcısı olarak su sporlarında kullanılıyor. CE belgeli olan ve 400-500 metrede kullanılabilen bu yeleklerle 2 saat hayatta kalınabilir. Açık denizler için 150 newtonluk modeller var. Bu yelekler, 200 kiloluk bir bireyi 18 saat, boynu 15 cm yukarıda su yutmadan tutabiliyor” dedi.
Açık denizler için can yelekleri 100-120 TL arasında satılırken, su sporlarında kullanılan yelekler 50-70 TL, merdiven altında üretilenler ise 20-30 TL arasında satışa sunuluyor.