Ekonomi Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı

Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı

17.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kapasitesini artıran Türkiye otomotiv sanayi, daha yılın sonu gelmeden 1 milyon adet üretim barajını geçti. OSD Başkanı Önen, “Avrupa’nın bir numarasıyız. Otomobilde de üs olduk” dedi

Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı

Ardı ardına yapılan yatırımlarla birlikte üretim kapasitesini 1.8 milyon adede çıkaran Türkiye otomotiv sanayi, bunun meyvelerini şimdiden toplamaya başladı. Üretim, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ilk kez 1 milyon adedin üzerine çıkarken, yılın yine rekorla tamamlanması kesinleşti.

Haberin Devamı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, bu yıl devreye giren ve devam eden yatırımlarla birlikte üretim kapasitesinin 2 milyon sınırına yaklaştığını ifade ederek “En önemlisi, Avrupa’nın önde gelen ticari araç üretim üssüyken, binek otomobilde de önde gelen bir üretim merkezine dönüştük. Ar-Ge ve mühendislikteki yatırımlarla Türk otomotiv sanayi, bugün düz beyaz kağıttan yeni model üretebilme yeteneği kazandı. Bu gücümüzü, binek otomobilde de çok iyi kullanabildiğimizin kanıtı, bu yılki Paris Otomobil Fuarı oldu” dedi. Otomotiv sanayiinin deneyim ve birikimini kullanarak uluslararası üretim merkezi olmayı başardığını, uluslararası anlamda rekabetçi konumunun tartışılamaz hale geldiğini kaydeden Önen, sanayinin bu gelişimini garanti altına almak gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Yeni rekor var

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde, iç pazardaki daralmaya rağmen üretimin yüzde 6, ihracatın da yüzde 13 arttığını hatırlatan Kudret Önen, bunun, binek otomobil yatırımları sayesinde gerçekleştiğini kaydetti. Otomotivin ihracattaki payının yüzde 16.5 ile rekor düzeye ulaştığını da vurgulayan Önen, “Şayet önemli bir gelişme olmazsa, 2017’de de üretim ve ihracatta kesin bir artış bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Ocak-Eylül döneminde toplam otomotiv üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 1 milyon 33 bin adede ulaştı. 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde otomotiv ihracatıysa yine bir önceki yıla oranla yüzde 13 arttı ve 797 bin adet oldu. Sektör, aynı dönemde 17.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu rakamın, yıl sonunda 23 milyar doları bulması bekleniyor. Üretim beklentisi ise 1 milyon 450 adet civarında.

Avrupa’nın 1 numarası olduk

Türkiye otomotiv endüstrisi, özellikle son dönemdeki binek otomobil yatırımlarıyla birlikte Avrupa pazarında iddialı konumunu güçlendirdi.

2016 yılının ilk yarı sonuçlarına göre hafif ticari araç üretiminde dünyada 8. ve Avrupa’da da 2’nci sırada bulunan Türkiye, Avrupa’nın araç temini konusunda ilk tercihi oldu.

Türkiye, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre AB’ye başlıca ihracat yapan ülkeler arasında birinci sırada yer alırken, Avrupa’nın binek otomobil ithalatının yüzde 22’sini, hafif ticari araç ithalatının ise yüzde 65’ini karşıladı. AB’nin binek otomobil ithal ettiği ilk 3 ülke arasında Türkiye’yi Japonya ve Kore izliyor. Hafif ticaride ise Türkiye’nin ardından Çin ve Tayland geliyor.

Haberin Devamı

Mokka yenilenip geldi

Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı

Opel’in B-SUV sınıfındaki popüler modeli Mokka’nın yenilenen versiyonu, “Mokka X” adıyla ve 73 bin 600 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.

Opel ürünlerinde ilk kez kullanılan “X” ibaresine kavuşarak, daha sportif ve havalı hale gelen Mokka, satışa çıktığından bu yana Türkiye’de 11 bin adede ulaşan versiyonunun başarısını geçmeyi hedefliyor. Nitekim Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, 2017 yılında yeni “Mokka X”ten 9 bin adet satmayı hedeflediklerini söyledi.

Bir önceki modelin önemli özelliklerini korurken, bunların üzerine eklenen yeni geliştirmeleri barındıran yeni Mokka X’de, farklı radyatör ızgarası ve tamponlar, LED gündüz farları, arka ve yanlara eklenen farklı tasarım unsurları dikkat çekiyor. Bununla birlikte araçtaki “Opel Eye” ön kamera, Trafik İşaret Takibi, Şerit Takip Uyarısı, Takip Mesafesi Göstergesi ve LED yansımalı uyarı göstergesi-RLAD ile Ön Çarpışma Uyarısı gibi sistemleri destekleyerek güvenli sürüşe katkıda bulunuyor.
Yeni Mokka X’in fiyatı, benzinli motorlarda 73 bin 600 TL’den, dizel motorluda da 88 bin 100 TL’den başlıyor. Araç, isteğe bağlı olarak 4x4 sistemiyle de alınabiliyor.

Seat’ın Ateca’sı 2016 sonunu bekliyor

Seat’ın SUV sınıfındaki ilk temsilcisi olan Ateca, 2016 yılının sonunda Türkiye pazarında satılmaya başlanacak. Fiyatının,

Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı
84 bin TL’den başlayacağı belirtiliyor.

Markanın bu sınıftaki ilk ürünü olan ve Seat’ın aile yüzünü taşıyan tasarımıyla dikkat çeken Ateca, dinamik sürüş keyfi, güvenlik ve konfor özelliklerinin yanı sıra yenilikçi yardımcı sistemleriyle de iddialı olacak. Doğuş Otomotiv Seat Genel Müdürü Anıl Gürsoy, Ateca’nın henüz satışa sunulmadan hem dijital dünyada hem de showroomlarda büyük beğeniyle karşılandığını vurgularken, bu yeni SUV’un, markanın hedef kitlesini genişleteceğini söyledi. Üreticiden aldıkları desteğin yanı sıra güçlü yetkili satıcı ağı, doğru fiyatlandırma ve filo stratejisiyle Seat’ın pazar payını yüzde 3 seviyesine getirdiklerini belirten Gürsoy, “Ateca’nın model gamımıza eklenmesiyle büyüme trendine devam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Seat Ateca, Türkiye’de 115 HP ile 190 HP arasında değişen benzinli ve dizel motor seçenekleriyle satılacak. Aracın önden çekişli ve 4x4 versiyonlarının yanı sıra DSG otomatik şanzıman seçeneği de bulunacak. Araçta full LED’li farlar, Trafik Sürüş Asistanı ve Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonu gibi güvenlik ekipmanlarının yanında farklı bilgi ve eğlence sistemleri de bulunacak.

Haberin Devamı

‘Kapasite artışını öne çekebiliriz’

Haberin Devamı

Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, tek vardiyada günde 106 Civic Sedan ürettiklerini, talebe göre ikinci vardiyaya geçiş kararını öne alabileceklerini söyledi.

Normalde 2017’de ikinci vardiyaya geçeceklerini, böylece toplam çalışan sayısının 1.360’ı aşacağını söyleyen Yamasaki,

Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı
yeni Civic Sedan’a talebi canlı tutmak ve artırmak için İngiltere ve Güney Afrika pazarlarına yönelik sağdan direksiyonlu versiyon için uğraştıklarını bildirdi.

Sıra başladı

Yamasaki, “En büyük hedefimiz, iç pazarda Civic Sedan satışımızı 20 bine çıkarmak ve toplam 30 binli rakamları aşarak Honda Türkiye rekorunu kırmak” dedi.

Honda Türkiye Başkan Yardımcısı İsmail Sümer ise özellikle showroomlardan beklentinin üzerinde talep gördüklerini, Kasım’a kadarki tüm üretimin satıldığını anlattı. Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracata da başlayacaklarını, Paris’te Avrupalıların da Civic Sedan’a büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Sümer, “Bu otomobil büyük potansiyel barındırıyor. Hatta 70 bin adetlik üretime bile gidebiliriz” dedi.

Yeni nesil Civic Sedan, ilk etapta 1.6 lt 125 HP’lik benzinli motorla ve 75 bin 740 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.

Jeep 75. yaşını zirvede kutladı!
Üretim yıl bitmeden 1 milyon adedi aştı


1941 yılından bu yana orijinal off-road markası olarak efsane haline gelen Jeep, 2016 yılı boyunca dünya genelinde 75. yaşını kutluyor. Bu kapsamda Türkiye’de de farklı organizasyonlara imza atan marka, Fethiye’deki etkinliğinde, doğal parkurlarda off-road sürüş deneyimi yaşattı.

Jeep Marka Direktörü Türker Gürtekin “Dünya, Jeep markası ile 75 yıl önce tanıştı. Bu yılki doğum günü de ilk askeri Willys’in üretildiği gün olan 5 Haziran’da kutlanmaya başlandı. 75. yılı Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle kutlamayı sürdürüyoruz. Yıl bitmeden farklı organizasyonlara imza atmayı sürdüreceğiz” dedi. Gürtekin, 2016’da Renegade, Cherokee ve Grand Cherokee modellerinin “75. Yıl” özel versiyonlarını satışa sunduklarını vurgularken, “Sınırlı sayıda ve özel üretim olan bu modellerin tamamı özel seriler için seçilmiş özel renklerle showroomlarımızda yerini aldı” dedi.