Gündem ‘Ürünlerim New York’ta Paris’te gösteriliyor’

‘Ürünlerim New York’ta Paris’te gösteriliyor’

08.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Galata Kulesi’nin ara sokaklarında her geçen gün bir yenisi eklenen kafelerin yanında tam 48 yıldır hiç durmadan işleyen bir atölye var.

‘Ürünlerim New York’ta  Paris’te gösteriliyor’

Artin Aharon’un ya da dostlarının deyimiyle Gabi ustanın atölyesi. 1948’de İstanbul’da doğan Artin usta, mesleğe Zerog Peştinbalcıyan’ın yanında başladığını belirterek, “İlk ustam Türkiye’nin en mükemmel ustalarındandı. Bir iş yarım kiloyla olacaksa o 600 gram yapardı sağlam olması için. Ben de hep işin sağlam olmasına çalışırım” dedi.

Haberin Devamı

48 yıllık dükkan

Ustasının yanında 5 yıl çalıştıktan sonra askere gittiğini, döndüğünde de 48 yıldır çalıştığı bu dükkanı açtığını söyleyen Aharon, “Onlik Babikyan diye bir adam vardı. Onun atölyesine gittiğimde hayranlıkla seyrederdim yaptığı işleri. Bu dükkanı da ona yakın olayım diye Babikyan ustanın dükkanının sokağında tuttum. O da gelir işimizi kontrol ederdi, hataları, eksikleri söylerdi” dedi.

Çıraklığa başladığı dönemde Galata ve çevresinin İstanbul’da sanayiinin merkezi olduğunu anlatan Aharon, küçük dükkanlarda çalışan ustaların zamanla daha büyük dükkânlara geçmek için bölgeyi terk ettiğini söyledi. Aharon, “Buradaki atölyeler, dükkanlar ev oldu, büyük iş hanları otel oldu. Galata ve Taksim bölgesi değişti. Bu değişime ayak uydurarak daha küçük makinelerle butik tasarımlar yapmaya başladık” diye konuştu. Son yıllarda daha çok özel, butik tasarımlar yaptığını belirten Artin Aharon, “Yaptığım ürünler New York’ta, Paris’te, Atina’da tasarım fuarında gösteriliyor. Kişi hayal ettiği şeyi bana çizimle getiriyor, ben onu hayata geçiriyorum. O anlatıyor, ben de buna hayal gücümden eklemeler yapıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Ürünlerim New York’ta  Paris’te gösteriliyor’

‘Genime işlemiş’

Artin Aharon, yaptığı işi şu sözlerle anlatıyor: “Nasıl söyleyeyim sana, acil cerrah diye bir adam vardır hastanelerde. Her türlü ameliyatı yapar. Ben de öyle bir adamım. Yapmadığım, yapamadığım bir şey yok. Yeter ki bana demiri verin. Bu iş benim genime işlemiş gibi. Şu anda kendi branşımda İstanbul’daki son ustayım diyebilirim.” Ermenice ders kitabından bir hikaye anlatan Artin Aharon, “Demirciye diyor ki, ‘Bırak yapma ucu sivri demiri, insanlara faydalı olacak şeyleri yap. Tarım aletleri yap.’ Demirden her şeyi yaptım ama silah yapmadım, kılıç yapmadım, bıçak yapmadım. Hiç hevesim olmadı” dedi.

Hollandalı bakan ziyaret etti

Aharon, “Hollanda Ticaret Ataşesi’ne ürün yaptım. Ürün nasıl yapılıyor diye Hollanda Büyükelçisi geldi. Daha sonra dönemin Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemsker geldi atölyemde ziyaret etti” dedi.