Uşak Uşak'ta 'Murat Dağı Yok Olmasın Platformu' Kuruldu

Uşak'ta 'Murat Dağı Yok Olmasın Platformu' Kuruldu

02.10.2017 - 22:30 | Son Güncellenme:

.

Uşakta Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Kuruldu

Ege’nin çatısı, bolluk, bereket ve su kaynağı Murat Dağı’nda altına aranmasına karşı çıkan Uşaklılar, “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu” kurdu.
Uşak Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de bir araya gelen çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri, adına açıklamalarda bulunan Çevre aktivisti Funda Öz Akcura, Murat Dağı’nda her türlü maden aranmasına karşı çıktıklarını söyledi. Akcura, Murat Dağı yok olduğu takdirde başta Uşak ve Kütahya olmak üzere Ege Bölgesi’nin yok olacağını belirterek maden aramasını önlemek için platform kurulduğunu belirtti.
Uşak AKM’de düzenlenen toplantıya; CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, CHP Kütahya Gediz İlçe Başkanı Ferhan Uysal, 30’a yakın STK temsilcisi ve yaklaşık 150 kadar Uşaklı katıldı.
Toplantı, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İl Başkanı Dr. Ali Karaoba, CHP Gediz İlçe Başkanı Ferhan Uysal ve katılımcıların, Murat Dağı’nda altın ve başka maden aramasının, Ege Bölgesi için sakıncalarına değinen konuşmalar yapması ile başladı. Yalım, TBMM’de konuyu dile getireceğini kaydederken, mesleği doktor olan İl başkanı Karaoba, siyanürlerin insan sağlığına olumsuz etkilerine değindi.
Murat Dağı’nın Ege Bölgesi ve Türkiye için önemini anlatan bir sinevizyon gösterisinin ardından katılımcıların önerisi ile adı “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu” kondu. Daha sonra STK’lar adına gönüllü olan kişilerden maden aramasına karşı platform üyeleri oluşturuldu.
Geçtiğimiz yaz başında, Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Salih Kılınç’ın yaptığı haberlerle Murat Dağı’nda altın arandığını tüm kamuoyunun öğrendiğini kaydeden Çevre aktivisti Funda Öz Akcura, “bu haberler üzerine emekli öğretmenimiz Mehmet çamcı ve Gazetesi Salih Kılınç ile bir araya gelerek neler yapabileceğimiz konusunda görüş alış verişinde bulunduk. Tek başımıza kişsel çabalarımızla Murat dağı’nda maden aranmasına engel olamayacağı konusunda fikir birliğine vardık” dedi.
Daha sonra, üç çevre gönüllüsü olarak Uşak’ta siyasi partileri, dernekleri, esnaf odaları, Ticaret odası ve borsalarını dolaşmaya başladıklarını kaydeden Akcura, Bu amaçla iki aya yakın bir süre kapısını çalmadık sendika, oda, dernek, siyasi parti bırakmadık. Gittiğimiz her yerde özetle şunu dillendirdik: “Murat Dağı sadece Uşak değil tüm Ege’nin can damarı. Gediz, Büyük ve Küçük Menderes nehirleri Ege Denizi’ne, Susurluk Nilüfer Nehirleri Marmara Deniz’ine ve Sakarya Nehri vasıtasıyla Kardeniz olmak üzere üç denize dökülen 5 büyük ırmak Murat Dağı’ndan doğan sularla beslenmektedir.
Bölgeyi besleyen nehirler bu dağdan doğuyor. Bu dağda siyanürle altın çıkarılması demek; havası suyu toprağı ile tüm Ege’yi bitirecek bir katliam demek. Orman yok edilecek. Su yatakları ya kuruyacak ya zehir akacak. Toprak zehir kusacak. Murat Dağı, Kışladağ’ın bugünkü durumuna gelecek. Hepimiz bir araya gelelim. Çözüm yolunu birlikte bulalım. Birlikte mücadele edip hayatımızı kazanalım istedik” ifadesini kullandı.
Akcura, “Bu amaçla nihayet cumartesi günü AKM’de toplandık ve “Murat Dağı Yok Olmasın” platformunu hep birlikte kurduk. Hatta platformun adını da toplantıda hep birlikte belirledik. Platform, mücadelenin planlı ve koordineli yapılabilmesi için çok önemliydi. Tabi ki Murat Dağı, sadece bu isimlerin değil, hepimizin can alıcı sorunu.
İlerleyen zamanlarda iletişim bilgileri belirlenecek. Bu nedenle tüm halkımızı platformun doğal üyesi kabul ediyor ve yine bilgi birikim, öneri ve enerjinizi özellikle bekliyoruz. En kısa zamanda ilk toplantı ile Murat Dağı Yok Olmasın platformu yol haritasını çizecek ve mücadeleye devam diyecek” şeklinde konuştu.