Gündem Üstü geçit altı ölüm!

Üstü geçit altı ölüm!

05.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avcılar’daki damper dehşeti üst geçitlerdeki tehlikeyi gözler önüne serdi. Topkapı-K.Çekmece hattında bazılarının tavan kaplamalarının düştüğü, bazılarının da basamaklarının çürüdüğü görüldü

Üstü geçit  altı ölüm

İstanbul Avcılar’daki İGS üst geçidinde yaşanan damper dehşetinin ardından E5 üzerinde yer alan yaya üstgeçitlerini inceledik. Yeni yapılan üstgeçitlerde herhangi bir kusur göze çarpmazken, özellikle Topkapı-Küçükçekmece hattı arasında kalan birçok üstgeçidin tavan kaplamalarının düşmesi ve basamakların olduğu bölümlerin çürümeye yüz tutması dikkat çekti. Uzmanlar ise bir kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından denetim eksikliği ve çöken üstgeçitteki kusura dikkat çekiyor.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe damperin çarptığı üstgeçidin projelendirme, imalat hatası veya malzemenin standartlara uygun olmamasıyla çökmüş olabileceğini söyledi.

‘Depreme nasıl dayanacak?’
Deprem riski bulunan İstanbul’da depreme dayanaklı üst geçitler olması gerektiğini dile getiren Gökçe, “Dampere dayanamayan üst geçit büyük depreme nasıl dayanacak? Bu kaza İstanbul’daki üst geçitlerin risk taşıdığını olası bir sarsıntıda çökme tehlikesi bulunduğunu ortaya koymuştur. Damperin hasar görmesi gerekirken üstgeçit çökmüştür” dedi.

“7 geçidin riski var”
Kazanın ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunan afet uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan şunları söyledi: “Olası büyük depremde D100 karayolundaki 7 üstgeçidin çökme riski bulunduğunu tespit ettik. Haliç Köprüsü’nün de durumu iyi değil. Boğaziçi Köprüsü de iyi durumda olmadığı için bakıma alındı. Kazadan birinci derecede şoför kusurludur. Kaza yerinde fren izi olmadığı, aracın 80 km hızla gittiği anlaşılmıştır. Ayrıca TIR’daki kimyasalın içeriğine bakmadan itfaiye köpük sıktı. Köpük ile etkileşime girerek yanabilecek bir kimyasal olsa çok büyük felaket yaşanırdı.” Öte yandan kazaya neden olan sürücü de dün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Haberin Devamı

Kopmak üzere!
Üst geçitlerde yaptığımız gözlemde bazı üst geçitlerin tehlike sinyalleri verdiğini gör-dük. Çobançeşme üst geçidinde kopmak üzere olan ve yayaların geçtiği kaldırıma sarkan saç kaplama, önlem ve denetimlerin yetersizliğini göz-ler önüne serdi. Metrobüsle yolculuk yapan vatandaşlar da üst geçitlerdeki levhaların sürekli koptuğunu, demir basamaklardaki çürükler nedeniyle korku yaşadıklarını dile getirdi.

Yazarlar