‘’Doktor bey nasıl anlatsam ki… ‘’ ya da ‘’Utanıyorum ama artık ağrı ve kanamaya dayanamayarak gelmeye karar verdim’’ Evet, ne yazık ki makat bölgesinde sorunu olan hastaların giriş cümlesi genelde böyledir. Çünkü makat bölgesi mahrem bölge olmasından dolayı makat hastalıkları da hastalar tarafından geciktirilir ve ihmal edilir.

Genelde bu bölge ile ilgili olarak da eş-dost, tanıdıktan ilaç önerileri alınır.

Oysaki makat hastalıklarındaki belirtiler, özellikle kanamalar, bize bazı hastalıklarla ilgili işaretler vermektedir. Makat kanamalarındaki sebepler anal fissür (makat çatlağı), hemoroid (basur), divertikül, annjiodisplazi (damar yapısı anormalliği) olmakla beraber, inflamatuar bağırsak hastalıkları, polipler ve bağırsak kanseri de olabilir.

Haberin Devamı

Peki, bu geniş yelpazeyi nasıl daraltabilir ve kesin tanıya ulaşabiliriz?

Rektal kanaması olan hastaların büyük çoğunluğunda kanama kendiliğinden durabilmekle birlikte sebebin mutlaka ortaya çıkarılması gerekir. Bu hastalarda ilk yapılması gereken uygulama kalın bağırsakların endoskopi ile incelenmesidir.

Endoskopi, kalın bağırsağın 30-35 cm e kadar incelenmesi anlamına gelen rektosigmoidoskopi ile yapılabileceği gibi bazı vakalarda tüm kalın bağırsağın incelenmesi anlamına gelen kolonoskopi gerekebilir. Hangi yöntemin kullanılacağına, doktora danışıp ve doktor tarafından hastanın öyküsü incelendikten sonra karar verilir. Endoskopi teşhise yardımcı olması yanında kanama yerinin bulunup kanamanın durdurulmasına da olanak sağlar.

Eğer kanama hemoroid, fissür veya fistülden kaynaklanıyorsa bu hastalıklardan medikal ve cerrahi tedaviler ile kurtulabilirsiniz. Şayet kanama bağırsak kanseri sebebiyle ise muhakkak ciddi bir tedavi sürecinden geçmeliyiz demektir. Tabi ki burada devreye erken mi tespit ettik, geç mi tespit ettik sorusu geliyor.

Hasta, makat kanamalarını işaret olarak algılayıp, doktor muayenesinin ardından kanser erken tespit edilirse (polip-başlangıç) aslında hem ameliyattan hem ilaç ve ışın tedavisinden dolayısıyla kanserden kurtulmuş olunur. Ama eğer hastanın bağırsak kanseri geç tespit edilerse o zaman ameliyat, ilaç, ışın tedavilerine ihtiyaç duyabilir.

Haberin Devamı

İşte bundan dolayı karar vermek lazım. Utanmak mı, geç kalmak mı?


Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü
www.avrupacerrahimerkezi.com