Püf Noktası Ütü alırken nelere dikkat edilmeli

Ütü alırken nelere dikkat edilmeli

26.05.2016 - 12:07 | Son Güncellenme:

Yorulmadan ütü yapmak pek mümkün değilse de kaliteli bir ütü, çoğu zaman bu ev işinin çileye dönmesini engeller. İşte kısa zamanda etkili ütü yapmayı sağlayacak birkaç püf noktası...

Ütü alırken nelere dikkat edilmeli

Ütü yapmak zordur ama ütü en gerekli ev aletlerinden biridir. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası.

Haberin Devamı

Ütü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli 3 teknik nokta

- Ütünün gücü (watt)
- Ütünün buhar basıncı
- Ütünün tabanı


Ütünün gücü
Ütünün gücü belli bir sıcaklığa ne sürede ulaştığıyla ölçülür. Watt değeri ne kadar yüksekse ütünün gücü o kadar fazladır demektir. Hızlı ütü yapmak ve kıyafetlerin daha kolay açıklması için Watt değeri 2000-2400 olan ütüler tercih edilmelidir.


Ütünün buhar basıncı
Hızlı ve kolay ütü yapmak ancak buhar gücü yüksek ütülerle olur. Buhar kıyafetlerin kumaşıyla doğrudan ilgilidir. Keten, jean, ipek gibi zor kumaşlar için buhar basıncı ve gücü yüksek ütüler seçilmelidir. Sentetik kumaştan çok kıyafetiniz varsa yüksek buhar gücü ütünün enerji tüketimini dolayısıyla maliyetini arttıracaktır.
Ayrıca şok buhar açılmayan, zor kumaşlar için geliştirilmiş bir özelliktir. Ne kadar yüksekse ütüleme hızı da o kadar artar. Şok buhar özelliği için ütülerin dakikada 90-150 g/dk arasında buhar gücü olması tavsiye edilir. Zor açılan kumaşlardan kıyafetleriniz çoksa siz de şok buhar özellikli bir ütü tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı


Ütünün tabanı
Ütü yaparken ütünün kumaşa yapışmasını ve kumaşın parlamasını engellemek için ütü tabanı çok önemlidir. Seramik taban, kumaşın yapışmaması, parlamaması ve ütünün kolayca hareket etmesi açısından en iyi ütü tabanıdır.Teflon tabanlı ütüler ise kumaşın yanmasını, sararmasını engeller ve kumaşın üzerinde kayarak kolay bir ütü deneyimi sağlar. Çelik tabanların ısıyı eşit şekilde dağıtması ve kumaş üzerindeki kayganlığının yüksek olmasına rağmen kullanımı oldukça zordur çünkü kumaşın yanma riski yüksektir. Ayrıca çelik taban kolaylıkla çizilebilir. Ayrıca tabandaki gözenek sayısı oldukça önemlidir. Ne kdar fazla gözenek varsa o kadar çok buhar çıkacağından ütü hızlı bir şekilde yapılır.


Ütü satın almanın püf noktaları

Hızlı ütü yapmak isteyenler buhar gücü yüksek ütü almalı.

Çok ütü yapılan evler için buhar kazanlı ütüler, ütü yapma sıklığı daha seyrek olanlar için normal buharlı ütüler tercih edilmeli.

Ütünün anti-drip özelliği olması önemlidir. Böylece kıyafetlerin lekelenmesi engellenmiş olur.

Haberin Devamı

Ütünün kirece karşı koruyucu özellikle olması kullanım süresini uzatır. Ayrıca ütünün kireçlenmesini engellemek için içme suyunu kaynatıp soğutabilirsiniz.

Yazarlar