Gündem Uygulama indirirken ‘izin’lere dikkat!

Uygulama indirirken ‘izin’lere dikkat!

29.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Çağatay Yücel ve Araştırma Görevlisi Murat Ödemiş, akıllı telefon kullanıcılarının, uygulama indirirken erişim izni istenen konularda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Uygulama indirirken ‘izin’lere dikkat

50 milyon Facebook kullanıcısının bilgilerinin izinsiz toplanmasıyla ilgili skandala rağmen insanların başkalarının rehberlerinde nasıl kayıtlı olduklarını öğrenmek için “GetContact” isimli bir uygulamaya tüm bilgilerini açtığını belirten Murat Ödemiş, “Uygulama verdiğiniz izinler sayesinde isterse cihazınızdaki tüm kişi ve numaralara erişebilir hatta kişilerinizi değiştirebilir, telefon numaralarına doğrudan çağrı yapabilir, telefonunuzun durumunu ve kimliğini okuyabilir, fotoğraflarınıza ve video gibi medya içeriklerinizi okuyabilir, belleğinizin içeriğini değiştirir veya silebilir, kameranızla fotoğraf çekebilir ve video kaydedebilir” dedi.

Haberin Devamı

Mobil cihazlara yüklenen birçok uygulamanın yanı sıra sosyal medya, forum ve üyelik gerektiren sitelerin birçoğunda zararlı yazılımların olduğuna dikkati çeken Çağatay Yücel de “Tüm bunlara karşın farkına bile varmadan birçoğuna bilgilerimizi kendi ellerimizle sunuyoruz. Dosyalara erişme izni olan herhangi bir uygulamaya eklenmiş bir virüs, tüm bilgilerimizi şifreleyebilir ve karşılığında bilgilerimizi geri getirmemecesine bizden para koparmaya çalışıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

Uygulama indirirken ‘izin’lere dikkat

10 milyon kişi indirdi

Rehber uygulamaları arasında GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor uygulamaları öne çıkıyor. Bu uygulamaların sadece Google Play üzerinden indirilme sayısı 100 milyonları buluyor. Söz konusu uygulamalardan GetContact, Apple’ın AppStore uygulama marketinde popüler ücretsiz uygulamalar listesinde ilk sırada yer alıyor. Google Play’de ise 10 milyona yakın kişinin indirdiği GetContact uygulamasıyla şu ana kadar 4.5 milyar telefon sorgulaması yapıldı.