Ege Uyku apnesi için laboratuvar şart

Uyku apnesi için laboratuvar şart

28.09.2017 - 03:58 | Son Güncellenme:

Özel Manisa Sekiz Eylül Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Emre Ersoy, uyku laboratuvarında  uyku apnesinin tedavi edildiğini belirtti, “KBB, göğüs hastalıkları ve nöroloji bölümlerince tedavi biçimine karar verilerek düzenleme yapılmalı” dedi

Uyku apnesi için laboratuvar şart

Uyku laboratavurunda uyku apnesinin tedavisinin yapılması gerektiğini belirten Özel Manisa Sekiz Eylül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Ersoy, “Özellikle kendisini, horlama, uykuda nefes tutma ve gündüz uykululuk ile belli eden uyku apne hastalığı şüphesi olan hastalar ve Narkolepsi şüphesi olanlar ile daha nadir olarak yine gündüz yorgunluk ve uykululuğa neden olan uykuda periodik bacak hareketi şüphesi olan hastalar yatırılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Özel Manisa Sekiz Eylül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Ersoy, uyku labortuvarında gerekli tetkikler yapılarak uyku apnesinin araştırılması, varsa ciddiyetinin ortaya koyulması gerektiğini söyledi. “KBB, Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji bölümlerince tedavi biçimine karar verilerek, tedavisi düzenlenmeli” diye konuştu.

Neler yapılır?

Uyku laboratuvarlarında hastanın beyin elektrosu, göz hareketleri elektrosu, çene kas gerilimi elektrosu, yatış pozisyon kayıtları, soluk alıp verirken burundan giren hava akımı, göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen seviyesi, kalp grafisi, bacak kas kasılmaları elektrosu kayıtları yapıldığını belirten Dr. Ersoy, “Bu kayıtlar daha sonra incelenerek öncelikle hastanın uyku yapısı değerlendirilir. Uyku evreleri ve mimarisi oluşturulur. Sonra bu uyku süresinde solunum olayları değerlendirilerek, hastanın soluk alıp vermesinde anormalliklerin var olup olmadığına (soluk hafıflemesi ya da kesilmesi), bunun yanı sıra gelişen oksijen seviyesi değişiklikleri, uyanıklık reaksiyonları, kalp atım değişiklikleri, uyku sırasındaki bacak hareketleri tek tek işaretlenir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kimler için uygun?

Dr. Emre Ersoy, horlayan, uykuda nefesinin kesildiği belirtilen, gündüz yorgun ve uyuklaması olan hastalar ile obezite, gece terlemesi ve gece idrarı olan kişilerin uyku laboratuvarına başvurması gerektiğini belirtti, “Ayrıca, hipertansiyon, kalp ritm bozukluğu, sol ve sağ kalp yetmezliği, diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, beyin damar hastalıkları varsa bu hastalar riskli hastalardır ve muhakkak uyku apnesi açısından tetkik ve tedavileri yapılmalıdır” dedi.

Zaman kaybetmeyin

Uyku apnesinin tedavisinin yapılmadığı takdirde kalp damar sistemi hastalıkları, astıma yatkınlık, sinir sistemi rahatsızlıkları, psikiyatrik bozukluklar, hormon bozuklukları, gece sık idrara çıkma, mide bağırsak sistemi bozuklukları gibi hastalıkların görülebileceği ve bu tür sorunu olan hastaların zaman kaybetmeden bir hekime başvurarak tedaviye başlamaları gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Uykuda nefesinizi tutuyorsanız...

DR. EMRE ERSOY, şu vurguları yaptı: “Uyku laboratuvarında özellikle kendisini, horlama, uykuda nefes tutma ve gündüz uykululuk ile belli eden uyku apne hastalığı şüphesi olan hastalar ve yine gündüz olur olmaz yerlerde uyuklamalara neden olan narkolepsi şüphesi olanlar ile daha nadir olarak da yine gündüz yorgunluk ve uykululuğa neden olan uykuda periyodik bacak hareketi şüphesi olan hastalar yatırılmaktadır.”