Genel Sağlık Uyku problemi yaşayanlara özel bitkiler

Uyku problemi yaşayanlara özel bitkiler

05.04.2017 - 14:54 | Son Güncellenme:

Uyku problemleri mi yaşıyorsunuz? İşte bu bitkiler uyumanıza yardımcı olacak...

Uyku problemi yaşayanlara özel bitkiler

Hemen hemen herkes hayatının bir aşamasında uykuyla ilgili problemler yaşar. Uykusuzluğun birçok sebebi vardır ve bunların arasında stres, endişe ve kaygı, beslenme ve yaşam tarzı bulunur.

Haberin Devamı

Eğer zaman zaman yaşadığınız uykusuzluk probleminiz varsa uykuya iyi gelen bitkiler gibi doğal çözümler, daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ve daha huzurlu bir uyku çekmenizi sağlayabilirler. Eğer uykusuzluk probleminiz kronikse bir doktora danışmanız önerilir.

Uykuya iyi gelen bitkilerden ilki papatyadır. Papatya çayı uykusuzluk sorununun çözülmesine yardımcı olabilecek doğal bir içecektir. Papatya çayı, papatya bitkisinin çiçeğinden yapılır. Sakinleştirici ve kaygıyı azaltıcı etkiye sahiptir. Papatya çayının uykuya yardımcı özellikleri vaka bazlı olarak görülmüş olsa da uykuya nasıl etki ettiğinin bilimsel olarak anlaşılması için daha fazla araştırma gerekmektedir.

Sarı kantaron veya binbirdelik otu olarak bilinen bitki de uykuya iyi gelen bitkiler arasındadır. Bu bitki en çok kullanılan bitkisel takviyelerden biridir. Geleneksel olarak hafif ila orta şiddette depresyonun tedavisinde, kaygı şikayetlerinde ve uyku bozukluklarında tercih edilir. Bu bitkide bulunan hiperisin adlı aktif bileşenin yatıştırıcı özelliği olduğu düşünülmektedir.

Sarı kantaron bitkisinin özütü satın alınırken, yüzde 0.12 ila 0.28 oranları arasında hiperisin içeren türlerinin alınması önerilir.

Manolya ağacı kabuğu da kaygı problemlerinde kullanılır. Aynı zamanda geleneksel olarak depresyon ve sinirli olma durumlarına karşı da tercih edilmiştir. Tüm bu şikayetler uykusuzluğa yol açabilir veya katkıda bulunabilirler. Manolya ağacı kabuğu stres hormonu kortizolün vücuttaki seviyelerini düşürerek sinirlilik halini azaltırken, rahatlamayı ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Manolya ağacı kabuğunun günlük önerilen kullanım miktarı 60-300 miligramdır. Ancak bu bitkinin hamile veya emziren kadınlar tarafından, araç ya da ağır makina kullanmadan önce alınması önerilmemektedir.

Kediotu bitkisi hafif bir yatıştırıcı olarak uykuya yardımcı olabilir. Kediotu bitkisinin günlük önerilen kullanım miktarı 450 miligram ile 900 miligram arasındadır. Yatmadan önce alınabilir. Bu bitkinin kapsül, çay veya sıvı tentür şeklinde alınabilecek türleri mevcuttur. Kediotu bitkisi uyku alanında en çok araştırılmış bitkilerden biridir ve uykuya dalma süresini düşürürken, daha huzurlu bir uyku uyumaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar