Siyaset ‘Uyum’ heyetleri dünya örneklerini yerinde inceleyecek

‘Uyum’ heyetleri dünya örneklerini yerinde inceleyecek

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre devletin yeniden yapılandırılmasına yönelik mevzuat değişiklikleri üzerinde çalışan uyum komisyonlarının, çalışma alanlarıyla ilgili dünya örneklerini yerinde incelemesine karar verildiği öğrenildi.

‘Uyum’ heyetleri dünya örneklerini yerinde inceleyecek

Birlikte yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleriyle yürürlüğe girecek yeni yönetim sistemine göre devleti yeniden yapılandırmak ve yeni yönetim sistemin ruhunu mevzuata yansıtacak çalışmalar için MHP ile “Milli Mutabakat Komisyonu” kuran Ak Parti, bu komisyona bir anlamda “mutfak” çalışması yapmak üzere kendi bünyesinde de beş uyum alt komisyonu oluşturmuştu. Alt komisyonların çalışma alanları da “yürütmenin yapılandırılması”, “kamu personel rejimi”, “yerel yönetimler”, “siyasi partiler ve seçim mevzuatı” ve “yeni TBMM İç Tüzüğü’nün hazırlanması” olarak belirlenmişti.

Haberin Devamı

Mevcut ve eski milletvekillerinin yanısıra, Cumhurbaşkanı danışmanları ve akademisyenlerin de yer aldığı komisyonlar Ocak ayında Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk toplantılarını gerçekleştirmişlerdi.

Devleti Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre yeniden yapılandıracak yasal düzenlemelerin ana omurgasını hazırlama görevi üstlenen bu komisyonlar, ilk etapta görev alanlarıyla ilgili konunun uzmanlarından ve kurum temsilcilerinden brifing aldı ve dünyadaki sistemleri araştırma ve yayınlar üzerinden inceledi.

Şu ana kadar büyük ölçüde think-thank şeklinde çalışmalarını yürüten komisyonların, nisan sonu itibarıyla çalışmalarını metne dökmeye başlayacağı ve haziran sonu itibarıyla da tüm hazırlıkların Erdoğan başkanlığındaki üst komisyona sunulabilecek hale geleceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Nisanda başlıyor

Milliyet’in Ak Parti kurmaylarından edindiği bilgiye göre çalışmaların metne dökülmesi aşamasından önce komisyonların görev alanlarıyla ilgili özellikle başkanlık ve yarı başkanlık sistemi uygulayan ülkeler başta olmak üzere dünya ülkelerindeki uygulamaları yerinde incelemesine karar verildi.

Bu çerçevede İç Tüzük Alt Komisyonu dışındaki dört alt komisyon, nisanın ilk haftası itibarıyla yola düşecek. Komisyon heyetleri, Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa’da, ABD, Arjantin, Brezilya, İngiltere, Almanya ve Fransa başta olmak üzere pek çok ülkede, siyasi partiler ve resmi kurumlarla görüşerek, “yürütmenin yapılandırılması, kamu personel rejimi, seçim mevzuatı ve yerel yönetimler” ile ilgili uygulanan sistemleri irdeleyecek ve deneyimlerini dinleyecek.