Gündem Uyuşturucuya karşı gen haritası

Uyuşturucuya karşı gen haritası

10.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK aracılığıyla uyuşturucuyla mücadele edebilmek için Türkiye’nin gen haritasının çıkarılmasına başlandı...

Uyuşturucuya karşı gen haritası



CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan’ın başkanlığında parti bünyesinde oluşturulan Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı Çalışma Grubu, önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı’ndan brifing aldı. Brifingde geçtiğimiz yıllarda uyuşturucu transferinde ara ülke olan Türkiye’nin artık hedef ülke haline geldiği, son dönemde kullanımı sıklıkla artan bonzainin ise Batı Trakya’dan Türkiye’ye giriş yaptığı tespiti iletildi. Brifingde, TÜBİTAK aracılığıyla uyuşturucuyla daha iyi mücadele edebilmek amacıyla Türkiye’nin gen haritasını çıkarmaya başladığı vurgulandı.

Narkotimler 11 ilde
Brifingde, 2014’te doğrudan madde bağımlılığına bağlı 230 ölüm yaşandığı, dolaylı ölümler ile birlikte bu sayının 638 olduğu bilgisi verildi. Brifingde, 2014’te 10 ton eroin, 70 ton esrar ve 550 kilogram sentetik kannabinoit yakalandığı kaydedildi. Brifingde, uyuşturucuyla mücadele için oluşturulan narkotimlerin 11 ilde bulunduğu, bunun 81 ilin tamamına ve 28 ilçede devreye girmesinin hedeflendiği belirtildi.
Brifingde, Türkiye’nin önceden uyuşturucu transferinde ara ülke olduğu, ancak bir süredir hedef ülke haline geldiği kaydedildi. Uyuşturucunun dünya pazarının 3 trilyon dolara ulaştığı tespiti iletilen brifingde bonzainin Türkiye’ye çoğunlukla Batı Trakya üzerinden geldiği kaydedildi.
Brifingde, TÜBİTAK’ın uyuşturucuyla daha iyi mücadele amacıyla Türkiye’nen gen haritasını çıkardığı, bunun oluşmasının ardından daha hızlı mücadele edilebileceği belirtildi. Brifingde CHP heyetine Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin verileri de sunuldu. Bu verilerde şu bilgiler yer aldı:
l Uyuşturucu madde kullanıcılarının yüzde 42.98’i alkol, yüzde 41.42’si hem alkol hem sigara kullanıyor.
l Uyuşturucu maddenin yüzde 53.80 ile terk edilmiş yerlerde, yüzde 23.81 ile kendi konutunda, yüzde 6.51 ile arkadaş evinde kullanılıyor.
l Madde kullanıcılarının ortalama yaşı 26.33. Uyuşturucu kullananların yüzde 75.61 ile 18-29 yaş aralığında bulunuyor.
l Uyuşturucu madde kullanıcılarının maddeyi temin etme yolu incelendiğinde, kullanıcıların yüzde 80.22’si sokak satıcısından, yüzde 14.55’i arkadaştan temin ediyor.
l Uyuşturucu madde kullanıcılarının yüzde 69.74’ü ilkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunuyken yüzde 19.30’u lise ve dengi okul mezunu, yüzde 3.05’i ise okur yazar bile değil.