Uyuyan Güzel 2.0

Grimm Kardeşler’in masalları ve Disney animasyonlarına aşina olmayan çocuk yoktur herhalde.

İhsan Dindar

Grimm Kardeşler’in masalları ve Disney animasyonlarına aşina olmayan çocuk yoktur herhalde. Öyle ki bu masalların bir çoğu geçmiş yıllarda Disney veya başka yapımcılar tarafından animasyona uyarlanmıştı. İlk akla gelenler arasında “Kırmızı Başlıklı Kız”, “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler”, “Rapunzel” ve “Külkedisi” gibi hemen hemen her çocuğun bildiği ve muhtemelen büyüdüğünde dahi unutmadığı masallar yer almakta.

Avatar ile birlikte sinemada üç boyutlu görüntü kullanımı artarken bunu yapımlarına en çok yansıtanlardan biri de Disney olmuştu. Bu tercih son olarak karşımıza Grimm Kardeşler’in Uyuyan Güzel masalının yeniden yorumlanmış hali olan Maleficent ya da Türkçeye çevrilmiş haliyle Malefiz filmiyle çıkıyor. Yaklaşık üç yıldır yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle beyazperdeden uzak kalan Angelina Jolie bu film ile sinemaya geri dönüş yapmış oldu. Üstelik de sinema eleştirmenlerinin beğenisini kazanan bir performans sergileyerek. 97 dakikalık yapım 200 milyon dolara mal olmuş. Böylesi büyük bütçeli bir filmin yönetmen tercihi ise ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan Robert Stromberg. Ancak sinema kariyerine baktığımızda görsel açıdan oldukça zengin olan filmin yönetmen koltuğu bundan önceki sinema kariyerinde “Karayip Korsanları” ve “Açlık Oyunları” gibi yapımların görsel efektlerini yapan bir isme teslim edilmiş olduğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

Filmin oyuncu kadrosunda Angelina Jolie dışında 1998 doğumlu olmasına rağmen birçok yapımda rol alan Elle Fanning ve son olarak Oldboy’un Hollywood uyarlamasından hatırlayacağımız Sharlto Copley yer almakta. Filmin konusuna değinecek olursak Uyuyan Güzel masalının alternatif sonlu hali olduğunu söyleyebiliriz. Kuşkusuz hikayenin olay örgüsünde de konunun orijinalinden ayrılan bir takım yönler mevcut. Masalın aksine burada Aurora’ya (Elle Fanning) büyü yapan peri Malefiz, esasen bunu kötü karakterli biri olduğu için değil, prensesin babası olan Kral Stefan’a (Sharlto Copley) duyduğu öfke ve intikam arzusunun bir sonucu olarak gerçekleştiriyor. Zira geçmişte Malefiz ve Stefan birbirine düşman olan peri ve insan krallıklarında yaşayan ve tüm bu olumsuzluklara rağmen dost olabilen hatta duygusal bağ kurabilen iki gençti. Ta ki Stefan’da insana has kibir ve hırs, Malefiz’e duyduğu sevgisinin önüne geçene kadar. Aradan geçen uzun sürenin ardından Stefan, yaşadığı ülkenin kralı olmuş, kendisine uygun bir kadınla evlenmişti. Bir müddet sonra da çiftin dünyalar güzeli bir kız çocukları doğmuştu. Kralın şatosunda yapılan törende hem insanlar hem de periler yeni doğan prenses Aurora’ya hediyelerini sunarken içlerinde bir davetsiz misafir de vardı. Stefan’ın geçmişte kendisine yaptığı kötülüğün intikamını almak isteyen Malefiz, Aurora’ya masaldan da hatırladığımız üzere bir büyü yapar ve bu lanetin hiçbir zaman hiçbir şekilde bozulamayacağını söyler. Öyle ki Aurora 16 yaşına geldiğinde eline batacak olan bir çıkrık iğnesi yüzünden sonsuz bir uykuya dalacaktı. Onu bu uykudan ancak kendisini büyük bir aşkla seven birinin öpücüğü uyandırabilecekti. Malefiz’in bu büyüsüne sinirlenen Kral Stefan bir emirle ülkedeki bütün çıkrıkları toplatır, büyük kısmının da yaktırır. Kızı Aurora’nın koruyucu perilerle birlikte kimsenin bilmediği çok uzakta bir kır evinde 16. doğum gününden bir gün sonrasında geri dönmesi karşılığında kaleden gönderir. Ancak geçen süre zarfında özünde kötü biri olmayan Malefiz, her şeyden habersiz Aurora’yı takip etmeye başlar. Zamanla aralarında güçlü bir bağ oluşur. Malefiz artık geçmişte yaptığı o büyüden pişmandır, büyüsünü geri almaya çalışır ancak ettiği lanet buna manidir. 16. yaş günü geldiğinde Aurora acı kaderini yaşar. Ancak kurtarıcısı masaldan bildiğimiz üzere bir prens olmayacaktır.

Haberin Devamı

Daha önce de Disney tarafından çizgi film olarak sinemaya 1959 yılında uyarlanan yapımın bu alternatif sonlu yeni halinin soundtrack şarkısı da Lana Del Rey tarafından seslendirdiğini de belirtelim. Malefiz sadece çocuğu ile birlikte film izlemeyi düşünenlere değil, kendi çocukluğuna da dönmek isteyenlere de hitap ediyor.

Haberin Devamı