Dünya Uzay merkezinde Türk bilim insanı

Uzay merkezinde Türk bilim insanı

14.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elektromanyetik radyasyonları ölçen dedektörün mucidi Türk bilim insanı İrfan Kuvvetli, bilimsel uzay aletleri tasarımında dünya otoritesi oldu

Uzay merkezinde Türk bilim insanı

Kıdemli araştırmacı
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Danimarka Teknik Üniversitesi (DTU) bünyesindeki Ulusal Uzay Enstitüsü’nde (DTU Space) Astrofizik ve Atmosferik Fizik alanında Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapan İrfan Kuvvetli, yüksek enerji, röntgen ve gamma elektromanyetik radyasyonları ölçmek için yeni buluşlarıyla harikalar yaratıyor.
Atmosfer modülü
Kuvvetli, yaptığı yarı iletken detektörlerle, halen sorumlusu olduğu ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için hazırlanan ASIM (Atmosphere Space Interaction Monitor) projesinin yüksek enerji ölçebilen detektör kısmını geliştirmiş. Kuvvetli, bu dedektörün, nükleer tıpta erken kanser tehşisi, havalimanlarında guvenlik ve nükleer madde tespiti, nükleer santral kazaları serpintilerinin ölçülmesinde kullanılacağını belirtti.

Maltepe Orhangazi Lisesi’ni bitirip Danimarka’ya giden Kuvvetli, masterini “Dedektör Fiziği”, doktorasını da uydular için yüksek enerji dedektörleri geliştirme üzerine yaptı.