Gündem Uzaya giden ilk Amerikalı Alan Shepard

Uzaya giden ilk Amerikalı Alan Shepard

27.05.2018 - 17:25 | Son Güncellenme:

5 Mayıs 1961 tarihinde uzaya giden giden ilk Amerikalı unvanını kazanan Alan Shepard kimdir?

Uzaya giden ilk Amerikalı Alan Shepard

Alan shepard kimdir?

Haberin Devamı

Alan Bartlett Shepard, 18 Kasım 1923 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New Hampsire eyaletinde dünyaya geldi. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu, United States Naval Test Pilot School, Dartmouth College, Naval War College, Miami University ve Franklin Pierce University gibi seçkin okullarda aldığı eğitimi iş hayatı boyunca da sürdürdü. 1945 yılında hayatını birleştirdiği Louise Brewer ile hayatının sonuna dek bir aradaydı.

Uzaya giden ilk Amerikalı Alan Shepard

Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde deneme pilotu olarak görev yapan Alan Shepard, 5 Mayıs 1961 tarihinde Redstone füzesi Freedom 7 kapsülü ile uzaya gönderildi. Florida Cape Canaveral’dan başlayan yolculuğu uzay yörüngesinin alt kısmında yaklaşık 15 dakika sürdü. Uzaya çıkan ilk insan olan Sovyet Yuri Gagarin uzay yörüngesinde 108 dakika bulunabilse de Alan Shepard bulunduğu 15 dakika boyunca Gagarin gibi pasif değildi. Kapsülü pilotajı devreye sokarak istediği yörüngede hareket ettirebilme şansına sahipti. Bu uçuş Amerikan uzay programının devamı açısında çok yararlıydı. Aslında Alan Shepard’ın 1961 senesinin Mart ayında uzaya gönderilmesi beklenirken uçuş teknik arızalar sebebiyle ertelendi. Sovyetler de bu arızayı fırsata çevirerek Amerika’dan 23 gün önce, 12 Nisan 1961’de Yuri Gagarin’i uzaya yollamayı başardılar.

Haberin Devamı

Ay’da golf

Alan Shepard, Mercury-Redstone 3 ile uzaya gidişinin ardından Apollo 14 projesi ile Ay’a ayak basmayı başardı. Diğer astronotlar Edgar Mitchell ve Stuart A. Roosa ile Ay’a yolculuk yapan Alan Shepard, Ay’a gidebilen 5. insan olmayı başardı. Uçuş 31 Ocak-9 Şubat 1971 tarihleri arasında yaklaşık 10 gün sürdü. Fakat Shepard’ın Ay’a gidebilmesinden daha çok Ay’da golf oynaması büyük yankı uyandırdı. Günümüzde hala 2 adet golf topu Ay yüzeyinde bulunmaktadır. Amerika’nın ilk astronotu olan Alan Shepard, kariyerini koramiral olarak tamamladı. Yakalandığı lösemi hastalığı sebebiyle 21 Temmuz 1998 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin, Kaliforniye eyaletinde vefat etti.