Populer Bilim Uzayda kurulacak ilk ülke için Türkiye'den rekor başvuru

Uzayda kurulacak ilk ülke için Türkiye'den rekor başvuru

20.06.2017 - 10:32 | Son Güncellenme:

Uzayda kurulacak ilk ülke projesi olan Asgardia için çalışmalar başladı. Proje kapsamında ülkeye yapılan vatandaşlık başvurularında Türkiye ilk sıralarda yer alıyor.

Uzayda kurulacak ilk ülke için Türkiyeden rekor başvuru

Geçtiğimiz aylarda Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde tarihin ilk uzay ülkesi olacak Asgardia’nın planları, bilim insanları tarafından açıklanmıştı. Yaklaşık 100 bin insanın yaşayacağı Dünya’nın yörüngesinde bulunacak bu ülke için en çok vatandaşlık başvurusu yapan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Haberin Devamı

Uzay turizmi, uzay madenciliği, göktaşı avcılığı ve uzay çöpü temizliği gibi hizmetler vereceği ileri sürülen Asgardia ulusuna katılmak için 500 binden fazla kişi başvuruda bulundu. En çok başvuru yapan ülke 32 bine yakın sayıyla Çin. Ardından 29 bin 82 başvuruyla Türkiye geliyor.

29 bin başvurunun 10 binden fazlası İstanbul’dan yapılmış. İstanbul’u 3 bin 564 başvuru ile Ankara, 2 bin 868 ile İzmir takip ediyor. İstanbul’dan başvuru yapanların %77’si erkek ve bu kişilerin %85’i, İngilizce’yi ileri seviyede konuşabiliyor.

Uluslararası anlaşmalar kapsamında Başvuru sayısı 100.000’i geçtiği takdirde Birleşmiş Milletlere devlet statüsü için de başvuru önünde bir engel kalmayacak.

Asgardia’nın "Hiçbir ülkenin hukukuna bağlı olmayan, kendi mevzuatı olan, Dünya’da olmadığı kadar özgür bir ülke" olacağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Ne zaman faaliyete geçeceği konusunda geçtiğimiz hafta bir açıklama gelmiş ve proje kapsamında ilk uydunun, bu yılın yaz aylarında yörüngeye fırlatılacağı belirtilmişti.