Doğum Uzmanından normal doğum önerisi

Uzmanından normal doğum önerisi

23.10.2013 - 14:13 | Son Güncellenme:

Batman Özel Yaşam Hastanesi'nde görevli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor Selami Erdem, bölgedeki sezaryen oranının yüksek olduğuna dikkat çekti.

Uzmanından normal doğum önerisi

Batman Özel Yaşam Hastanesi'nde görevli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor Selami Erdem, bölgedeki sezaryen oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek normal doğumu önerisinde bulundu.Gerekmedikçe ve tıbbi neden olmadıkça hiçbir hastanın isteye bağlı sezaryen yapmasını önermediklerini belirten Dr. Erdem, sezaryen olduktan sonra hekimlerin risk oluşturduğu için ikinci ve üçüncü doğumları da sezaryenle yapılmasını önerdiklerini ifade etti. Bir sezaryenin bir kaç sezaryen anlamına da geldiğini aktaran Dr. Erdem, bunun her defasında yeni bir cerrahi risk olduğunu, buna bağlı olarak annenin de sağlığının tehlikeye girdiğini dile getrdi.

"HASTALAR NORMAL DOĞUM İÇİN KENDİLERİNİ İNANDIRSIN"

Haberin Devamı


Hastaların normal doğum konusunda kendilerini inandırıp o psikolojiyle hastaneye başvurmaları ve o şekilde kendilerine kabul ettirmeleri gerektiğini belirten Dr. Erdem, doğumdaki en ufak sıkıntıda hemen sezaryene alalım mantığından uzaklaşmamız gerektiği ve hekimler olarak da bu konuda eksiklerinin olduğunu dile getirdi. Dr. Erdem, "Hastalarımızdan kaynaklı eksiklerimiz var. Son dönemlerde idari adli nedenlerden dolayı ve çekincelerden dolayı sezaryen olanlar artmıştır. Ama biz el birliğiyle toplum olarak halkımız hastalarımız biz bu normal doğumları vatandaşa teşvik edip doğum oranlarını artırmaya gayret edeceğiz" dedi.

"TÜP BAĞLAMAK TIBBEN ÇOK UYGUN DEĞİL"


Toplum içinde çocuk sayısı çok oldukça insanların tüplerini bağlatarak bir daha çocuk sahibi olmak istemediklerini ve bunun tıbbın çok uygun gördüğü bir şey olmadığını ifade eden Dr. Erdem, "Aslında bu bir kısırlaştırma mantığı düşünülebilir. Çünkü tüpler bağlanıyor ve işlevsiz hale getiriliyor. Aslında tıp buna geri dönüşümsüz bir yöntem olarak görüyor. Tabi tıp gelişiyor, biz doktorlar gelişiyoruz, teknoloji gelişiyor, şartlar gelişiyor yani insanlarımız şunu bilmeli, eğer tüplerini bağlatan bayanlar tekrar çocuk sahibi olmak istiyorsa bu mümkün tabi uygun hastalar için eğer kordonlarını bağladığında fazla kesik yoksa ve 40 yaş üzerinde ise diyoruz. Tekrardan anne olmak isteyen anneler için bu geçerli tekrar bir cerrahi operasyonla tekrar çocuk sahibi olmaları mümkündür" diye konuştu.

Yazarlar