Ekonomi Uzun tatil öncesinde evde güvenliğe dikkat

Uzun tatil öncesinde evde güvenliğe dikkat

27.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bayram tatili yaklaşırken evlerde güvenlik önlemleri de öne çıkıyor. 10 günlük uzun tatile çıkacakarı ya da yazlığına gidecekleri güvenlik korkusu sararken, alarm ve güvenlik sektörü de en hareketli günlerini yaşıyor.

Uzun tatil öncesinde evde güvenliğe dikkat

Pronet Genel Müdürü Ediz Habip, yapılan araştırmaların tatilcilerin yüzde 80’inin uzun tatile çıkarken evlerinin güvenliği konusunda endişe ettiğini gösterdiğini belirterek, tatile gidenlerin akıllarının bir parçasının evlerinde kaldığını söyledi. Uzun bayram tatiline çıkanların, yazlığa gidenlerin evlerinde önlem alması gerektiğini dile getiren Habip, hırsızların bir evi gözlemlemeden girmediğini, alınacak basit önlemler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Konumunuzu asla bildirmeyin

Habip, alınabilecek önemleri şöyle sıraladı: “Perdeleri kapalı, ışığı açık bırakmayın. Uzun süre kapalı perdeler evin boş olduğuna işarettir. ve hırsızları cezbeder. Camların kapalı, kapılarınsa kilitli olduğundan emin olun. Alarm sisteminiz varsa onu kurmadan evden çıkmayın. Değerli mücevherlerinizi evde bırakmayın bir banka kasasına koyun. Posta kutunuzda faturalar, el ilanları, broşürler birikmesin. Bunlar evde kimsenin olmadığına işarettir. Komşunuz ya da apartman görevlisine almasını rica edin. Sosyal medya üzerinden lokasyon paylaşımı yapmayın. Konum bildirimi hırsıza davetiye çıkartır. Sizi hiç tanımayan biri bile konum bilgilerinizi takip edebilir. Bu önlemler yanında elektronik bir güvenlik sistemi taktırmayı düşünebilirsiniz. Işıkları yanmayan evler de hedeftedir. Akıllı alarm sistemleriyle uzaktan kontrolle, evde belli saatleri ışıkları yakıp söndürebilirsiniz.”

Haberin Devamı

Uzun tatil öncesinde evde güvenliğe dikkat

Hırsızlık oranında düşüş var

İçişleri Bakanlığı verilerine dayanarak Türkiye’deki hırsızlık verilerini de paylaşan Ediz Habip, “2018 yılının aralık ayında 30 bin 530 hırsızlık olayı olurken bir önceki yıla göre hırsızlık olay sayısı yüzde 19 azaldı. Hırsızlık olayları azalırken, olayları aydınlatma oranı ise arttı. Geçen yılın son ayında meydana gelen hırsızlık olaylarının yüzde 27’si aydınlatıldı.

İş yeri ve kurumdan hırsızlık da evden hırsızlık gibi düştü. 2018 yılının son ayında 4 bin 200 iş yeri, kurumdan hırsızık olayı yaşanırken 2017’de 5 bin 139 iş yeri ve kurumdan hırsızlık meydana gelmişti” bilgisini paylaştı. Türkiye’deki alarm ve güvenlik sektörünü de değerlendiren Ediz Habip, “Sektör her geçen yıl büyüyor. Ama penetrasyon Amerika ve Avrupa’ya göre halen çok düşük. Türkiye’de yüzde 1 olan alarm taktırma penetrasyonu, Amerika’da yüde 20, Avrupa’da ise yüzde 3’lerde. Daha gidilecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor” dedi.

Uzun tatil öncesinde evde güvenliğe dikkat

Yüzden tanıma hızlı gelişiyor

Güvenlik sektörünün evrim geçirdiğini aktaran Habip, “Sektör evrim geçiriyor. Mobilden takip artıyor. Evdeki ve iş yerindeki durumu cep telefonundan bir uygulamayla takip etmek mümkün. Bu da iyice gelişiyor. Balkon kapısı açıldığında, eve birisi girdiğinde ya da çocuğunuzun dadısı geldiğinde size cepten bildirim geliyor. Artık yapay zekayla beraber de yüz tanıma teknolojisi bu alanda kullanılmaya başlandı. Siz sisteme verdiğiniz komutla evinizdeki video kayıtlarının hepsini izlemek yerine özel seçtiğiniz bir durumu izleyebileceksiniz. ‘Dadının videosunu göster’ dediğinizde sadece onu bulabileceksiniz” dedi.