Erzurum UZUNDERE KAYMAKAMI ARSLAN VE BELEDİYE BAŞKANI ÖZSOY’DAN ŞELALE’YE DAVET

UZUNDERE KAYMAKAMI ARSLAN VE BELEDİYE BAŞKANI ÖZSOY’DAN ŞELALE’YE DAVET

25.05.2015 - 09:16 | Son Güncellenme:

.

UZUNDERE KAYMAKAMI ARSLAN VE BELEDİYE BAŞKANI ÖZSOY’DAN ŞELALE’YE DAVET

Tortum Şelalesi birkaç yıldır kaybettiği coşkulu akışını yeniden kazandı.
Tortum Gölü kuzey ucu ile Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesini aşarak oluşan 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşen suların ortaya çıkardığı manzara yerli ve yabancı ziyaretçileri adeta büyülüyor.
Bu manzarayı ölümsüzleştirmek, yakından görmek için başta Erzurum halkı olmak üzere yerli ve yabancı turistleri Uzundere’ye davet ettiklerini söyleyen Kaymakam Hacı Arslan Uzan ve Belediye Başkanı M.Halis Özsoy şelalenin coşkulu akışını yeniden kazanmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler.
Uzundere ilçesinin Erzurum’a 85 kilometre, Tortum Şelalesi’nin ise ilçeye 35 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Uzan ve Özsoy; okulların tatil olmaya yakın olduğunu, özellikle öğrenci kafilelerinin akın akın bu doyumsuz keyfi yakından izlemek için geldiğini söylediler.
UZUNDERE YEŞİL CENNET
Erzurum’da yaşayan ve halen bu nadir doğa güzelliğini görmemiş olan onbinlerce insanın olduğunu dikkate alan kaymakamlık ve belediyenin, yaptıkları proje çalışmaları ile dikkatleri buraya çekmek ve bu insanların mutlaka Tortum Şelalesini görmelerini sağlamak istiyorlar.
TORTUM ŞELALESİ VE ÖZELLİKLERİ
Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, ABD’de Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci, 48 metre yükseklik ile dünyanın üçüncü yüksek şelalesi Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesidir. Tortum Şelalesi oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir.
Tortum Şelalesine 1952-1960 yılları arasında Hidroelektrik Santrali yapılmış ve ülke elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır. Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorlar; özellikle ilkbahar aylarında görünüm usta bir yönetmenin bir filmi karesi gibi eşsizdir. İlçe toprakları Erzurum-Artvin yolu üzerinde dağlık ve derin vadilerle yayılmış bir arazi üzerindedir. Tortum ilçesi tabiat güzellikleri bakımından çok meşhurdur. Vadiler boyunca yer alan köyler meyve bahçeleri ve eşsiz güzelliklere sahiptir. İlin en kuzey ucunda yer alan Tortum Gölü ve şelalesi eşsiz tabii güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.