Edirne Uzunköprü Köftesine İlgi

Uzunköprü Köftesine İlgi

14.10.2017 - 09:57 | Son Güncellenme:

.

Uzunköprü Köftesine İlgi

EDİRNE (AA) - Uzunköprü köftesi kendine özgü tadıyla Trakya’nın gastronomi alanındaki lezzetlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Haberin Devamı

Köfteci Mustafa Alsat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzunköprü köftesinin yoğurulmasından pişirilmesine yaklaşık 40 aşamadan geçtiğini söyledi. Dedesi ve babasının öğrendiği lezzet sırrını günümüzde devam ettirdiğini belirten Alsat, Uzunköprü köftesinin Türkiye'ye yayılması için çalışmalar yaptığını belirtti.

Uzunköprü köftesinin farklı olduğunu vurgulayan Alsat, "Uzunköprü köftesi yüzde yüz dana etinden yapılır. Kuzu eti koyup köfteyi kebaplaştırmayız. Bu kendine has bir özelliğidir. Dananın üst kol, döş ve kaburga etinden yaparız. Köfteyi yapmak için bilmek gerek. Eti bilmek lazım, baharatı bilmek lazım ve ustalık lazım. Izgaranın demirlerinin kalınlığı, demirlerin aralarıdaki mesafe bunlarda çok önemli. Köfte tabağa gelene kadar 40 aşamadan geçiyor." dedi.

Haberin Devamı

81 yıldır aynı dükkanda aynı lezzetle hizmet verdiklerini anlatan Alsat, şunları kaydetti:

"Biz 81 yıllık köfteciyiz. Uzunköprü köftesi ismi bize aittir. Onaylı bir şekildedir. Dedemizden kalma bir meslek. Dedemden sonra babamın, babamdan sonra da benim devam ettirdiğim bir meslek. Bu değeri kaybetmek istemiyoruz. Bu değeri insanların yemesini istiyoruz. Bölgemizde yetişen danaların etlerinden köftemizi yapıyoruz. Dedemizden öğrendiğimiz en eski yöntemlerle yapmaya çalışıyoruz. Dedemizin yaptığı gibi o özenle ve o sistemle yapmaya çalışıyoruz."