Gündem Vagonlar altında kalan hayaller

Vagonlar altında kalan hayaller

10.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tren faciasında hayatını kaybeden 24 yolcunun kimi daha bebek, kimi hayatının baharındaydı. Vagonların altında kalan gencecik bedenler, yarım kalan hayaller ve yaşanamamış hayatlar tüm Türkiye’yi ağlattı.

Vagonlar altında kalan hayaller

Çorlu’daki tren faciası 24 canı yaşamdan kopardı. Ölen yolcuların kimi daha bebek, kimi hayatının baharındaydı. Birçoğu akraba ve köy ziyaretinden evlerine dönüş heyecanı içindeydi. Ama onları bekleyen yakınları hayat boyu unutamayacakları bir acıyla karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

Çorlu’daki acının en hissedilir olduğu nokta Çorlu Devlet Hastanesi’ydi. Yakınlarının akıbetini merak eden yüzlerce insan hastaneye akın ederken, kan ihtiyacı için herkes seferber olmuştu. Gecenin ilerleyen saatlerinde ölenlerin isimlerinin belli olması hastane önündeki acıyı çığlıklara dönüştürdü. Cenazesini teşhis edenler gözyaşlarına boğuldu. Acılı ailelerin bekleyişleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürerken, bazı kazazede yakınlarının feryatları yürek dağladı.

En küçük can

Ölenler arasında çocuklar ve bebeklerin de olması acıyı katladı. O acıyla baş başa kalanlardan biri de Kurtuluş ailesiydi. Ailenin 4 üyesi kazada can verdi. Biri henüz 5 aylıktı. 28 yaşındaki anne Derya Kurtuluş, ablası Emel Duman, yeğeni 14 yaşındaki Bihter Bilgin’le aynı vagondaydı. Kucağında 5 aylık kızı Beren, yanında da oğlu Mustafa Kemal vardı. Vagon devrilince Derya ile Beren ve Emel Duman ile Bihter hayatlarını kaybetti. 3 yaşındaki Kemal ise yaralı kurtuldu.

Haberin Devamı

Vagonlar altında kalan hayaller

9 yaşındaki Oğuz Arda Sel de babası Hakan Sel’le dede ziyaretinin dönüşü için trendeydi. Facianın ardından yakınları onlara ulaşamayınca sosyal medyadan duyuru yaptı. O duyurularda paylaşılan fotoğraflarda kaza yapan trende çekilmiş minik Arda ve babasının gülümseyen yüzleri vardı. Ancak kara haber sabaha karşı geldi ve o gülücüğün solduğu anlaşıldı. Babasıyla birlikte hayatını kaybeden Arda’dan geriye trende ve annesine şiir okuduğu sırada sınıfında çekilmiş görüntüler kaldı.

Yine ailesinin saatlerce aradığı 5 yaşındaki Ömer Alperen Can’dan da sabaha karşı kötü haber geldi. Acı haberi alan baba Ahmet Can yıkıldı. Ömer Alperen’in trende anne, annneanne ve kız kardeşi ile birlikte olduğu ailenin diğer üyelerinin kazayı yaralı olarak atlattığı öğrenildi.

Anne iki kızını yitirdi

Kazada en büyük acıyı yaşayan ailelerden biri de Dikmen ailesi oldu. Anne Funda Dikmen ve kızları 20 yaşındaki Özgenur ile 12 yaşındaki Gülce’ye ulaşamayan aile hastanelere ve olay yerine koştu. Haber çıkmayınca onlar da sosyal medyadan duyuru yaptı. İlerleyen saatlerde ise acı haber ulaştı. Anne yaralı bulundu ancak Marmara Üniversitesi’nde matematik öğretmenliği okuyan kızı Özgenur ve Çerkezköy 75’inci Yıl Ortaokulu öğrencisi 12 yaşındaki Gülce’nin ölüm haberi aileyi yasa boğdu.

Haberin Devamı

Yaşamını yitiren 24 kişiden biri olan 18 yaşındaki Serhat Şahin, Uzunköprü’deki halasını ziyaret ettikten sonra Küçükçekmece’deki evlerine dönüş için trene binmişti. Yanında annesi Fatma Şahin ve ablası Selen de vardı. Amcası Cemal Şahin, “Melek gibi bir çocuktu. Tıp okumak hayaliydi” dedi.

Vagonlar altında kalan hayaller

Baba Mehil Kurtuluş, 5 aylık kızı Beren’in tabutunu kendisi taşıdı.

Kuzenleri de ölmüş

Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi’nde, yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen kazada ölen Özgenur ile kardeşi Gülce Dikmen’in teyzesinin kızı Sena Köse’nin (15) de yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Kazada ölen 3 kuzenden geriye, birlikte çektirdikleri fotoğrafları kaldı.

Vagonlar altında kalan hayaller

‘İlk defa trene bindi’

Facianın ardından kızını iki kardeşini ve yeğenini toprağa veren Zeliha Bilgin, “Daha 14 yaşındaydı. Yavrumun hayalleri vardı. Hangisine yanayım? Allah’ım bu nasıl bir acı? Nasıl dayanılır” diye ağladı. Kızının tabutuna sarılan anne Bilgin, “Yavrum güzel kızım duy beni. Kalk bak annen ağlıyor. Bihter’im, uyan yavrum uyan” diye feryat ederken, kızının tabutuna sarılan baba Sami Bilgin de uzun süre öylece kalakaldı. Yakınları, Bihter’in teyzesiyle Lüleburgaz’a gittiğini, dönüş yolunda ilk kez trene bineceği için çok heyecanlı olduğunu anlattı. Bu arada Emel Duman’ın 10 yaşındaki oğlu Efe Duman’ın da kazada aldığı yara nedeniyle Çorlu Devlet Hastenesi’de yoğun bakımda olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Vagonlar altında kalan hayaller

Vagonlar altında kalan hayaller

Trenin önünde son fotoğraf

Tren kazasında yaşamını yitiren iki kuzen Bahar Koçman (27) ve Yağmur Laçin (27) Muratlı’da toprağa verildi. Bahar Koçman (arkada) ve Yağmur Laçin’in trene binmeden önce sosyal medyada trenin önünde fotoğraf paylaştığı öğrenildi.

Vagonlar altında kalan hayaller

TCDD güvenlik görevlisi de öldü

Kazada TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çerkezköy’de koruma güvenlik görevlisi olarak çalışan Seyfi Bebil de yaşamını yitirdi. Facida ölen evli ve 2 çocuk babası olan Özcan Cesur’un da akrabasının düğününden Çorlu’ya dönüş trene bindiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Köyden dönüyorlardı

Kazada ölenler arasında Muratlı’daki köylerini ziyaret ettikten sonra Sefaköy’deki evlerine dönen Rübize ve Gani Kartal çifti de vardı. Çiftin biri kız 2 çocuğunun olduğunu ve kızlarının kasım ayında evleneceğini anlatan aile yakını Halit Keskin, “Hepimiz perişan haldeyiz. Evine dönecekti ama işte dönemedi. Devamlı trenle gidiyor geliyordu. Yaklaşık 35 senedir tren yolculuğu yapıyordu. Trene Muratlı istasyonundan binmişlerdi. Henüz 5 veya 10 dakika olmuş kaza yaşanmış” dedi.

Vagonlar altında kalan hayaller

Ölenlerin isimleri

Tekirdağ Çorlu’da 24 kişinin öldüğü, 318 kişinin de yaralandığı tren kazasının ardından trenin kalkış noktası olan Edirne’nin Uzunköprü ilçesi belediyesi, sosyal medya hesabından ölenlerin isimlerini açıkladı. Listeye göre ölenlerin 12’si Uzunköprü, 2’si Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesi, 4’ü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi, 3’ü Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi ve 2’si İstanbul nüfuslarına kayıtlı. Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal. ÇİĞDEM YILMAZ, GÖKHAN KARAKAŞ - ÇORLU, OZAN GÜZELCE