Gündem Vajinit nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Vajinit nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

11.04.2018 - 13:42 | Son Güncellenme:

Her kadın, hayatında bir kez Vajinit belirtileriyle doktoruna başvurur. İltihap şeklinde görülen bu kadın hastalığı, önlenebilir ya da kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Her kadının, hakkında bilgi sahibi olması gereken bu rahatsızlığı, birlikte yakından tanıyalım.

Vajinit nedir Belirtileri nelerdir Nasıl tedavi edilir

Vajinit Nedir?

Vajinit, bir vajina enfeksiyonudur. İltihap olarak kendini gösteren bu rahatsızlığa, bazı mantar, bakteri ve parazitler neden olabilir. Neredeyse kadınların üçte birinde görülen bu rahatsızlık, her yaştaki kadında görülse de en çok üreme dönemindeki kadınlarda rastlanır.

Neden Oluşur?

Kadınlarda yaygın olarak görülen vajinit; halka açık tuvaletlerden bulaşabildiği gibi, yanlış çamaşır seçimi, vajina temizleme sabunları, vajinanın temiz tutulmaması, kullanılan ped çeşitleri gibi nedenlerden de meydana gelebilir.

Pamuk dışındaki kumaşlardan yapılan iç çamaşırları terleme yaptığı ve cildin nefes almasını önlediği için mantar oluşumuna ve mantarın hızlıca yayılmasına enden olur, pH değeri cilde uygun olmayan vajina temizleme sabunları da vajinayı koruyan yararlı bakterileri öldürdüğü için bölge, dışarıdan gelen zararlı parazitlere karşı savunmasız kalır. Ayrıca vajinanın temizliği göz ardı edilmemelidir. Islak ortamda mantarlar, çok çabuk türer ve çoğalır bu nedenle vajina daima kuru tutulmalı ve kullanılıyorsa sık sık ped değişimi yapılmalı.

Vajinit Belirtileri Nelerdir?

Gün içerisinde, akıntı gelmesi çok normaldir. Hemen hemen her kadın bu durumla karşılaşır. Bu akıntı vajinanın kendi dokusunu ve sağlığını korumasını sağlar. Fakat akıntınız koyu renkte ise; sarı, yeşil ve gri gibi ya da balgamsı, peynirimsi bir yapısı varsa, temiz tutmanıza rağmen rahatsız edici şekilde kokuyorsa vajinit rahatsızlığınızın olması yüksek bir ihtimaldir.

Bunların dışında; cinsel ilişki sırasında oluşan ağrı, gün içinde kasık bölgesinde oluşan ağrı, idrar yaparken yanma / sızlama, gün içerisinde kaşınma gibi durumlar da vajinit belirtileridir. Bu belirtiler varsa lütfen doktorunuza başvurunuz ve doktorunuza gözükmeden kendi kendinize bir tanı koymayınız.

Vajinit Tedavisi Nasıl Olur?

Bu rahatsızlık ağız yoluyla alınan haplar, kaşıntı ve yanma için kullanılacak kremler ile en geç birkaç hafta içerisinde tedavi edilir. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken nokta vajinal temizliğe özen gösterilmeli ve mutlaka doktorun söylediği şekilde o bölgenin temizliği yapılmalıdır. Ayrıca tedavi süreci tamamlanana kadar mutlaka cinsel ilişkiye girilmemelidir. Cinsel ilişki sırasında, vajina mikrop kapmaya çok açık bir hâldedir ve ilişkiye girerken normalden fazla ıslandığı için iyileşme sürecini uzatabilir. Bunun dışında bazı durumlarda bulaşıcı olma ihtimali de vardır.