Erzincan Vali Arslantaş'ın 13 Mart Erzincan Depremi'nin Yıl Dönümü Mesajı

Vali Arslantaş'ın 13 Mart Erzincan Depremi'nin Yıl Dönümü Mesajı

13.03.2017 - 15:35 | Son Güncellenme:

.

Vali Arslantaşın 13 Mart Erzincan Depreminin Yıl Dönümü Mesajı

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 13 Mart Erzincan Depremi’nin yıl dönümü münasebetiyle bir anma mesajı yayınladı.
Vali Arslantaş mesajında;“13 Mart 1992’de ilimizde meydana gelen deprem felaketi, yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açtı. Yüzlerce ocağa ateş düştü, vatandaşlarımız uzun süre depremin yarattığı travmayı atlatamadı.
Fay hattı üzerinde olan şehrimiz, tarih boyunca birçok kez yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalmıştır. 13 Mart Depremi, yerleşim, üretim, altyapı, ulaşım gibi alanları altüst ettiği gibi insanımızda da onulmaz yaralar açmıştır. Ailesini, eşini, dostunu ebediyete uğurlamak ve bu dayanılmaz acıyı unutmaya çalışmak kolay olmadı insanımız için. Erzincan, uzun yıllar deprem şehri olarak anıldı. Birçok vatandaşımız, büyük şehirlere göç etti.
Aradan geçen onca yıl sonra şehrimiz, devletimizin ve vatandaşlarımızın iş birliğiyle modern bir görünüme kavuştu. Şehrimiz, artık deprem şehri olarak anılmamakta, ulaşım, turizm başta olmak üzere birçok alanda bölgemizin cazibe merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Acı tecrübeler bize öğretti ki deprem öldürmez, bina öldürür. Bir daha böyle acılar yaşamak istemiyoruz. Geçmişten ders çıkarmalıyız. Deprem riski olan binalarda oturmamalıyız. Yeni binaların depreme dayanaklı olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Valilik olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Şehrin hızlı, modern ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için çalışıyoruz. Deprem riski yüksek bölgelerde yıkılması gereken binalar yıkılarak yenileri yapılmaktadır. Yeni binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi, eski binaların depreme dayanıklılığının tespiti, bizler kadar sizin de sorumluluğunuzda olduğunu unutmayalım. Depremle yaşamayı öğrenmek, depreme hazırlıklı olmak, ileride yaşanacak depremlerden çok az etkilenmemizi sağlayacaktır. Dere yataklarına, çürük zeminlere inşa edilen binalar, kalitesiz malzeme kullanma, hasarlı binalarda oturma olmadıkça depremden korkmamıza gerek yok. Şunu da ilave etmekte yarar görüyorum: Erzincan ülkemizde planlı yapılaşma noktasında, deprem yönetmeliğine uygun binaların inşasında ilk sıralardadır.
Şehrimizin tarihi ve kültürel dokusunu bozmadan modern bir görünüm kazanması için geçmişten ders alarak hassasiyetle çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde Erzincan’ın tarihteki ışıltılı günlerine döneceği noktasındaki inancımız tamdır.
Ben bu duygular ve hissiyat içinde 13 Mart Erzincan Depremi’nin yıl dönümünde tüm deprem şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Rabbim mekânlarını cennet eylesin. Bugünün, tüm vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlenmesine vesile olmasını diliyorum. Tüm hemşehrilerime esenlikler diliyorum.”