Muğla Vali Çiçek: "Muğla fırsatçılığın yapılacağı bir il değil"

Vali Çiçek: "Muğla fırsatçılığın yapılacağı bir il değil"

27.05.2015 - 14:36 | Son Güncellenme:

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Muğla Şubesi’nin düzenlediği ‘Muğla, Üniversite ve Sektör Girişimcilik İnovasyon Zirvesi’ Üniversite AKM salonunda yapıldı. Zirve toplantısına Muğla Valisi Amir Çiçek, Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, kamu kurum müdürleri, MÜSİAD Muğla Şube Başkanı Sayim Akdeniz, MÜSİAD üyeleri ve işadamları katıldı.

Vali Çiçek: Muğla fırsatçılığın yapılacağı bir il değil

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Muğla Şubesi’nin düzenlediği ‘Muğla, Üniversite ve Sektör Girişimcilik İnovasyon Zirvesi’ Üniversite AKM salonunda yapıldı. Zirve toplantısına Muğla Valisi Amir Çiçek, Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, kamu kurum müdürleri, MÜSİAD Muğla Şube Başkanı Sayim Akdeniz, MÜSİAD üyeleri ve işadamları katıldı.

Haberin Devamı


“MUĞLA KENDİ HİKÂYESİNİ YAZACAK”


Zirve toplantısı öncesi MÜSİAD Muğla Şubesi tarafından burs verilen yabancı öğrencilerin, kamu kurumlarının ve MÜSİAD üyelerinin açtığı sergi Vali çiçek tarafından ziyaret edildi. Zirvenin açılışında konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MÜÇEMER) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirak, Üniversite-Sanayi işbirliğinde cevaplanması gereken üç soru bulunduğunu belirterek, “Sanayi üniversiteden nasıl yararlanmalıdır? Üniversite sektöre nasıl destek vermelidir? Devlet bu kapsamda nasıl bir rol üstlenmelidir? Bu sorulara cevaben çok karmaşık ve çok aktörlü Üniversite-Sanayi işbirliği modelleri ortaya çıkmıştır. Türkiye’de de çok sayıda Üniversite-Sanayi işbirliği girişimleri vardır. Ancak çok başarılı modellerimiz yoktur. Anlatmak istediğim, Muğla kendi hikâyesini kendi yazacaktır. Muğla’da Üniversite-Sektör işbirliği kendi dinamikleri üzerinde kurmalıdır. Bir model oluşturma, uygulama ve kurumsal bir sistem haline getirmek için oldukça uzun zamanlar ve uğraşlar gerekir. Toplumsal etkileşim, güven, karşılıklı anlayış ve ortak davranış için uzun süreçler ve sistematik yaklaşımlar gerekir” dedi.

Haberin Devamı


SAMEKS VERİLERİ MUĞLA’DA AÇIKLANACAK


MÜSİAD Muğla Şube Başkanı Sayim Akdeniz ise çalıştayın üç oturumdan oluşacağın söyledi. Akdeniz, “Oturumlarımızda Üniversite-Sektör işbirliği, İnovasyon ve girişimcilik ve tecrübe paylaşım üzerine katılımcılar bilgilerini paylaşacak. Her oturumun interaktif ve canlı bir şekilde izleyicileri sıkmayacak bir şekilde hazırlandı. Bu hafta bu etkinliklerimiz bu çalıştay ile sınırlı değil. MÜSİAD Genel merkezimizin organizasyonu olan ‘Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Mayıs ayı verileri Muğla’mızda açıklanacak. Ulusal bazda her ay farklı bir ilde basına verilen SAMEKS endeksi bine aşkın MÜSİAD üyemizin örnekleme havuzundan alınan verilerin uzman akademisyenler eli ile analiz edilmesi ve analizlerin raporlanması sonucunda ortaya çıkıyor. Burada amaç, reel sektörün dinamiklerini doğru şekilde yansıtarak piyasa yapıcılarının ve işletmelerin sağlıklı karar almasında rol oynamaktadır” dedi.

Haberin Devamı


“İNOVASYONA AÇIK BİR ÜNİVERSİTEYİZ”


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise, rektörlük görevine başladığı günden bu yana Üniversitenin halka açılmasını, özellikle sektörlerin isteklerini dikkate alarak dünyadaki değişime ayak uydurarak topluma yararlı olmak için her türlü inovasyona açık olduklarını söyledi. Rektör Harmandar, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda, öğretmen, mühendis, sağlıkçı, hekim her alanda insan kaynağının gerekli duyduğu alanlarda öğrencilerimizi yetiştirerek ülkemizin hizmetine sunuyoruz. Bunu sunarken bütün dünya değişiyor, şartlar değişiyor, toplumsal değişmeler oluyor. Üniversitelerin de buna uyumlu olarak inovasyona açık olması gerekiyor. Bu nedenle bütün sektör temsilcileri ile Üniversite olarak işbirliği yapmaya önem verdik ve hala önem vermeye devam ediyoruz. Üniversitemizin sanayi ile işbirliği yaptığı en önemli alanlarından birisi Mühendislik Fakültemizin sanayi temsilcileri ile işbirliği yapmasıdır. Bu konuda fakültemiz çok iyi çalışmalar yapmaktadır. Dekanımız aynı zamanda Teknoloji transfer ofisinin de başkanadır. Üniversitede üretilen teknoloji sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu teknoloji arasında köprü görevi yapmak üzere ve Bakanlığımız ile olan ilişkilerde yardımcı olmak üzere faaliyete başlamıştır” dedi.

Haberin Devamı


ÜNİVERSİTELER REEL SEKTÖR İÇİN BİR FIRSATTIR”


Muğla Valisi Amir Çiçek, her şeyin başının önce inanmaktan geçtiğini belirtti. Çiçek, “Güçlü Türkiye, güçlü millet bunlara inanıyor ve bunları yapacağız. Bunu başkaları nasıl yaptı ise biz bunların kopyasını yapmayacağız. Üniversitelerimiz geçmişte kampüslere kapanmış, reel sektöre katkı olmayan kurumlar olmaktan çok şükür bugün hemen hemen hepsi dışa açılarak reel sektörümüze katkı veriyor. Eğer üniversiteler araştırma ve uygulama merkezlerini kuruyorsa, bir anlamda bilimi ve araştırmayı reele yayıyor demektir. Sadece kitaplara yazmak değil, bir anlamda uygulamaya da koyuyor demektir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi de bu alanda 30’a yakın merkez ile reel sektörümüz için bir fırsattır” dedi.

Haberin Devamı


“MUĞLA FIRSATÇILIĞIN YAPILACAĞI BİR İL DEĞİL”


Vali Çiçek, Muğla’yı bir fırsat ve kısa zamanda zengin olma hayali ile gelenlere yer olmadığını belirterek, “Muğla fırsatçılığın yapılacağı bir il değil. Muğla’nın bir değeri ve ağırlığı var. Muğla’yı kısa sürede fırsatçılığa çevirip zengin olma hayali kuranlara burada yer yok. Muğla’nın 2023 vizyonu çok farklı bir yerde olmalı. Bu da bu tür toplantılarda inovasyon çalışmaları ile olur. Muğla’nın kaynaklarının kullanımı milli bir davadır. Bu kaynakların tamamını kullanıp bitirmek yerine gelecek kuşaklara bu kaynakları aktarmak zorundayız” dedi.
Konuşmaların ardından ‘Muğla, Üniversite ve Sektör Girişimcilik İnovasyon Zirvesi’nin ilk oturumu ‘Muğla’da akademi ve sektörler arasında işbirliği ihtiyacı var mı’ konulu oturuma geçildi. Oturumu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MÜÇEMER) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirak başkanlık etti.