Ankara Valici Topaca Başkanlığında “Okul Güvenliği İstişare Toplantısı” Yapıldı

Valici Topaca Başkanlığında “Okul Güvenliği İstişare Toplantısı” Yapıldı

08.09.2017 - 17:33 | Son Güncellenme:

.

Valici Topaca Başkanlığında “Okul Güvenliği İstişare Toplantısı” Yapıldı

Ankara Valisi Ercan Topaca, toplumda okul etraflarında uyuşturucu satıldığı yönünde algı olduğunu belirterek, "Okulların önünde uyuşturucu satılıyorsa hiçbir kaymakamımız, hiçbir emniyet müdürümüz, hiçbir jandarma komutanımız, hiçbir milli eğitim müdürümüz makamında oturmasın. Görevimi yapıyorum diye de ortalıkta dolaşmasın" dedi.
Ankara Valisi Topaca başkanlığında, “2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Okul Güvenliği İstişare Toplantısı” yapıldı. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, okulların güvenliği ile ilgili olarak İl Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Alpaslan Akkaş da, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında okullarda alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin sunum yaptı.
Ankara Valisi Topaca, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde huzurlu, düzenli, disiplinli, sağlıklı, her türlü riskten, tehlikeden uzak bir eğitim-öğretim ortamı oluşturmak üzere görevli olan emniyet, jandarma, milli eğitim, belediye başkanları ve kaymakamlar da dahil olmak üzere bütün tarafları bir araya getirmenin önemli olduğunu ifade etti. Topaca, ortak bir değerlendirme yapmanın, bütün ilçelerde aynı tedbirleri alarak okullarda yaşanması muhtemel olumsuzlukları ortadan kaldıracak tedbirleri okullar daha açılmadan planlamak, koordine etmek ve okullar açıldıktan sonra da etkili bir şekilde uygulamak istediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Bu konuda arkadaşlarımızın şunu bilmesini isterim. Gerek milli eğitim müdürlerimizin gerek kaymakamlarımızın gerek ilçe emniyet müdürü veya jandarma komutanlarının sorumluluk bölgesine göre, bu hususta her türlü tedbiri alacaklarını, gerekli duyarlılığı gösterecekleri konusunda herhangi bir tereddüdümüz yok. Ancak bu konuda zaman zaman bazı ilçelerimizde geç tedbir alınması veya olan olaylardan çok sonra haberdar olunması, olay olduktan sonra tedbir alınmaya çalışılması gibi bazı istemediğimiz uygulamaları geçen dönem gördük. Dolayısıyla aynı olumsuzlukları bu sene görmek istemiyoruz. Geçen yıl bazı uygulamaları başlattık. Herhangi bir şekilde, sahip olduğu yetkiyi kullanmamaktan dolayı eğitim öğretimi aksatacak, eğitim öğretimde huzursuzluğa yol açacak bir fiile, duruma yol açan arkadaşlar benden merhamet beklemesinler. O konuda çok net kararlar alacağımı herkesin bilmesini istiyorum. Özellikle ilçe milli eğitim müdürlerimizin bu konuda çok dikkatli olmalarını istirham ediyorum.”

“Ankara’da gündeme gelen konu, uyuşturucu”
İlçe milli eğitim müdürlerinin okulları, özellikle de liseleri mutlaka haftada bir gün gezmesi gerektiğini vurgulayan Topaca, “Hele hele birinci derece riskli okullarımızı ki o risk değişik sebeplerden kaynaklanıyor, buralarda olay olduktan sonra alacağınız tedbirin hiçbir anlamı yok. Basiretli yönetici, ferasetli yönetici önceden tedbirini alıp olayı önleyen yöneticidir. Bu konuda asla mazeret istemiyorum. Bu konuda arkadaşlarımın her türlü ön çalışmaları yaparak gerekli tedbirleri almalarını özellikle rica ediyorum. Bu hususta özellikle okul çevreleri ile ilgili toplumda böyle bir algı da var, bunu yıkmak istiyoruz. Efendim, okulun etrafında, girişinde hatta içinde uyuşturucu satılıyor diye bir algı var toplumda. Metruk evler, metruk binalar dahil olmak üzere benim de zaman zaman yaptığım ziyaretlerde, gezilerde en çok Ankara’da gündeme gelen konu, uyuşturucu. Belli ki toplumda ciddi bir rahatsızlık var, ciddi bir sıkıntı var. Alınması gereken tedbirlerin olduğunu düşünüyorum. Herkes kendi ilçesini mahalle mahalle masaya yatırsın, sorunlu alanları tespit etmek suretiyle oralarda gerekli tedbiri alsın. Biz neslimizi korumak durumundayız, çocuklarımızı korumak durumundayız, toplumumuzu korumak durumundayız. Bütün riskleri üzerimize alarak bunu önlemek durumundayız. Okulların önünde uyuşturucu satılıyorsa hiçbir kaymakamımız, hiçbir emniyet müdürümüz, hiçbir jandarma komutanımız, hiçbir milli eğitim müdürümüz makamında oturmasın. Görevimi yapıyorum diye de ortalıkta dolaşmasın. Bu konuda çok netiz. Bu hususta oluşabilecek boşluklar konusunda gerekli tedbirleri alacağız” diye konuştu.

“Her okul, öğrenci velisinin iletişim bilgilerini alsın”
Okullar açılmadan onarım işlerinin tamamlanması talimatını veren Topaca, bu konuda kaymakamların, ilçe milli eğitim müdürlerinin gerekli tedbirleri hemen almalarını, ilçelerinde tamiratı, tadilatı devam eden okul varsa birkaç güne kadar sonuçlandırılması konusunda gerekenin yapılmasını istedi. Topaca, bir başka önemli konunun da öğretmenlerin derse devamı konusu olduğunu dile getirerek, “Herkes bilmeli ki norm içindeki bir öğretmeni geçici görevle başka yere almıyoruz. Bu, doğru değil. Öğrenci, hangi öğretmenle başlamışsa yıl sonunda karnesini o öğretmenden alsın. Bunun istisnası mücbir sebepler olabilir. Bu mücbir sebepler dışında bunu sağlamak durumundayız. Bir başka konu da öğrencilerin derse devamını sağlamaktır. Bir öğrenci, derse gelmemişse, artık teknoloji de gelişti. Her okul, öğrenci velisinin iletişim bilgilerini alsın. Bir öğrenci derse gelmemişse, herhangi bir iletişim yoluyla en geç iki saat içerisinde öğrencinin velisine bildirsin” ifadelerini kullandı.

“Kamera konusunu da çok hızlı bir şekilde tamamlatacağız”
Okul servisleri konusuna da değinen Topaca, servis araçları konusunda geçen yıl emniyet ve jandarma marifetiyle ciddi denetimler yaptıklarını, çok büyük bir sıkıntı yaşanmadığını aktararak, “Okul servisleri konusunda sanki denetimsiz, kontrolsüz kendi başına giden bir alanmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Buraya biz hakimiz ve hakim olmamız gerekiyor. Yönetmelikte çok ayrıntılı olarak denetimlerde hangi hususlara bakılacağı aslında çok net bir şekilde düzenlenmiş. Yaklaşık altı bin servisimiz var. Yine yaklaşık olarak yüz elli bin öğrencimizi taşıyoruz. Altı bin servis dağılmış durumda ilçelerimize, her ilçeye belli sayıda, büyük ilçelerimizde yoğun olmakla birlikte bu sayıyı biz denetliyoruz. Bundan sonra daha etkili bir denetim yapacağız. GPS sisteminin servislerde olması iyi bir şey. Ama bu yeterli değil. Kamera konusunu da çok hızlı bir şekilde tamamlatacağız” şeklinde konuştu.
Topaca, yaptığı değerlendirmelerden sonra katılımcıların konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini, önerilerini aldıktan sonra yeni eğitim öğretim yılının çocuklarımıza ve tüm eğitim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.
Toplantıya Vali Yardımcıları Ali Sözen ve Ahmet Sait Kurnaz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar, İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, İlçe Emniyet Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şehiriçi Taşımacılık Meslek Komitesi Başkanı Cemal Baltacı, Ankara Özel Halk Otobüsleri Başkanı Ercan Soydaş ile Ankara Servisçiler Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı katıldı.