Van Van'da "Değerler Ve Desenler Sempozyumu"

Van'da "Değerler Ve Desenler Sempozyumu"

22.04.2018 - 17:40 | Son Güncellenme:

İki gün süren sempozyumun sonuç bildirgesinden: "AKADDER olarak siyaset üstü bir bakışla kadim geleneğimizde var olan ama göz ardı edilen, hem doğuda hem batıda kaybettiğimiz değerlerimizi canlandırma ve zenginlik olarak nesillerimize aktarma kararlılığındayız"

Vanda Değerler Ve Desenler Sempozyumu

VAN (AA) - Anadolu Kadın ve Aile Derneğince (AKADDER) Van'da düzenlenen "Değerler ve Desenler Sempozyumu"nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Haberin Devamı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun sonuç bildirgesini AKADDER Yönetim Kurulu Üyesi Münevver Şanverdi okudu.

Bir toplumun yaşama alışkanlığının, kültürüyle de bağlantılı olduğu kaydedilen bildirgede, birilerinin diğerlerinin değerleriyle birleştiği bir tarih anlayışı ile zamanla yıpranmış ortak değerleri yeniden anlamlandırmak gerektiği belirtildi.

Hafızanın oluşumunda ve sürekliliğinin devamında en önemli şeyin dil ve o dilin ürettiği değerler olduğu aktarılan bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"Değerler yol haritasıdır eğer bu yok ise hafızanın oluşması da güçleşir. Edebiyat bilgiden daha fazlasına ihtiyacı olanlar içindir. İnsanlığı yeniden yapılandıran dünyanın kurucu unsurlarından bir tanesidir. Bu yüzden insanı dolayısıyla ötekini anlamanın yolu edebiyattan geçer. Elimizde dünyanın her yerinde okuduğumuz, birleştirdiğimiz bir ip var. Bu ip ile bizler geç de olsa yerli değerlerimizi tanıdık. Dünyanın değerleri ile bu topraklarda yeşeren değerleri birbiriyle bağlayan ilmeklerin akıtılan kan ile kırmızısı, karların altında kalarak beyazı oluşturuldu ve nice ödenen bedellerle bu renkler desenlere dönüştü. Asıl olan ötekinin hakikatine ulaşabilmektir. Bunca yıldır gerçekleşen kıyıma rağmen hala bir arada olmamızın nedeni budur. Selam ve İslam kuru kuruya barış ve esenlik dilemek değildir. Bu barış ve esenliği insanlığa ulaştırmak için bir çaba izinde olmak demektir. İnsan olmanın özelliği ilkeli adaletli, kuşatıcı gözleyen, amaçlayan sorgulayan olabilmektir. Zamanı ve zemini ıskalamayan bir çaba ile geleceği inşa edebilmektir."

Haberin Devamı

Toplumda meydana gelen krizlerin üstesinden ancak aile merkezli bir yapılanma ile gelinebileceğinin aktarıldığı bildirgede, aile değerlerinin ayakta tutucu unsurlarından birinin de kadın olduğu vurgulandı.

Kadınların aile denen varlığın idame ettirilmesinde temel rol oynadığı ifade edilen bildirgede şöyle denildi:

"Aileyi saklayarak mücadele sahasından çekerek korumamız mümkün değildir. Aileyi değer üreten bir pozisyona taşıyarak maziden bu güne, bu günden de yarınlara kadim yürüyüşüne devam ettirerek seküler hayatın bütün saldırılarına karşı aile merkezli mevziyi kurarak cevap verebiliriz. Hayatı ve insanı sadece siyasi görüşüne göre değerlendirme alışkanlığı beraberlik ruhunu zedeleyerek farklılıkları bir ayrıştırma sebebi yapmaktadır. AKADDER olarak siyaset üstü bir bakışla kadim geleneğimizde var olan ama göz ardı edilen hem doğuda hem batıda kaybettiğimiz değerlerimizi canlandırma ve zenginlik olarak nesillerimizi aktarma kararlılığındayız. Ne kadar zorlu süreçten geçersek geçelim, bu toplumda hikmet ve aklı selimin yakın gelecekte galip olacağına inanıyorum. İşte bu nedenle barış döneminin şarkılarını bizler söylemeliyiz."