Ekonomi Varlık Barışı tarihi bir fırsat kaçırmayın

Varlık Barışı tarihi bir fırsat kaçırmayın

07.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yurtdışındaki kaynakların Türkiye’ye getirilmesini hedefleyen Varlık Barışı uygulaması için, “Önümüzdeki yıldan itibaren artık ülkeler birbirleriyle bilgi paylaşmaya başlayacaklar.

Varlık Barışı tarihi bir fırsat kaçırmayın

Bu, köprüden önceki son çıkış noktası. Trump bunu yaparken, Amerikan şirketlerinin kazançları meşru oluyor da Türk şirketleri veya şahıslar yurtdışından para getirdikleri zaman neden şu para, bu para deniyor” dedi.

Haberin Devamı

Ağbal, Bloomberg televizyonunda soruları yanıtladı. Varlık Barışı uygulamasının, vatandaşların yurtdışında sahip oldukları varlıkları Türkiye’ye avantajlı şekilde getirmelerini sağladığını belirten Ağbal, “Önümüzdeki yıldan itibaren artık ülkeler birbirleriyle bilgi paylaşmaya başlayacaklar. Biz de ülke olarak bu bilgi paylaşımıyla ilgili uluslararası platformun bir parçasıyız. Hem G20 hem de OECD, uluslararası toplum... Ülkelerarası kaynakların transferinde karşılıklı bilgi paylaşmaya başlayacak. Onun için birçok ülke şu anda ardı ardına bizim yaptığımız gibi düzenlemeleri yapıyorlar ve vatandaşlarına çağrıda bulunuyorlar. Biz diyoruz ki gelin bu süreci kaçırmayın. Bu, köprüden önceki son çıkış noktası. Kendi vatandaşlarımızın varlıklarını Türkiye’ye getirmelerini bu nedenle de önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Düzenlemenin uluslararası hukuk normlarına tamamen uygun olduğunu belirten Ağbal, “Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bu konuyu değerlendirdi ve bir rapor düzenledi. Dedi ki ‘Türkiye’nin yapmış olduğu yasal düzenleme FATF tarafından özellikle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili mevzuatın getirdiği normlara uygundur. Dört tane parametre vardır, bunlara da uygundur.’

Biz ülke olarak her zaman için suç gelirleriyle mücadelede, terörizmin finansmanıyla mücadelede hep ön sıralarda yer aldık. Bakın Trump ne dedi? ‘Amerikan şirketleri eğer yurt dışındaki vergilendirmemiş kazançlarını Amerika’ya getirirlerse, yüzde 10 vergi öderlerse gerisini sormayacağım’ dedi.

Dolayısıyla Trump bunu yaparken, Amerikan şirketlerinin kazançları meşru oluyor da Türk şirketleri veya şahıslar yurt dışından para getirdikleri zaman neden şu para, bu para deniyor?” diye konuştu.

‘Rakam doğru değil’

Ağbal, Varlık Barışı uygulaması kapsamında Türkiye’ye getirilen varlıkların tutarı açısından yapılan değerlendirmelere ilişkin de “Maliye idaresi olarak, bizim elimizde bir rakam yok. Kimsenin de elinde topluca bir rakam olması mümkün değil. Böyle bir izleme sistemi yok, böyle bir kayıt sistemi yok, takip sistemi yok” dedi. Ağbal, “Önemli olan şu, herkes şunu bilsin; bunun kaçarı yok. 2017-2018’de vatandaşlarımızın hangi ülkede olursa olsun, bunlara vergi cennetleri de dahil... Bilgi değişimi başlayacak. Biz de Türkiye olarak bunun aktif bir katılımcısıyız. Onun için vatandaşlarımız bu süreci kaçırmasınlar. Gelsinler bu kanundan yararlansınlar” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kurul kararları

Son Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlara ilişkin soru üzerine de Ağbal, “Başbakanımız perşembe günü kamuoyuyla paylaşacak. Bu kararlar hem reel sektörü hem istihdamı hem bankacılık ve finans sektörünü hem de dış finansman boyutunu ilgilendiriyor. Önümüzdeki kısa vadede atmamız gereken hızlı adımlar var, o hızlı adımlara dair somut cevaplar var” dedi.