Gündem Vatandaşa göre dış politikada en büyük tehdit ABD

Vatandaşa göre dış politikada en büyük tehdit ABD

08.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Vatandaşa göre dış politikada en büyük tehdit ABD

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin her yıl gerçekleştirdiği “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2018 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye’nin nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ankette, Türkiye’nin başta Suriye, İsrail, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ikili ilişkileri olmak üzere, Türk dış politikasına yön veren gelişmeler hakkında sorular soruldu.

Haberin Devamı

Araştırma sonuçlarına göre terörle mücadelenin dış politika sorunu olarak görülmesinde ciddi oranda azalış dikkat çekti. Terörle mücadeleyi sorun olarak görenlerin oranı yüzde 30 azalarak yüzde 14,1’e gerilerken, Suriye sorununu Türk dış politikasının öncelikli gündemi olarak görenlerin oranı yüzde 26’ya yükseldi. İsrail ile ilişkilerin dış politika sorunu olarak görülmesinin oranı ise neredeyse üç kat artarak yüzde 8,3’den yüzde 24,2’ye çıktı.

“Türkiye’nin en yakın dostu hangi ülkedir?” sorusuna katılımcılar geçen yıla göre yüzde 12’lik düşüşle yine “Azerbaycan” yanıtını verdi. Geçen yıl yüzde 71,3’lük kesim Azerbaycan’ı “en yakın dost ülke” olarak nitelendirirken, bu yıl ankete katılanların yüzde 59’u en yakın dostumuzun Azerbaycan olduğunu ifade etti. Azerbaycan’ı yüzde 4.1’le Rusya, 3.7’yle KKTC, 1.4’le Pakistan, 1,2’yle Bosna Hersek takip etti. “Türkiye’nin dostu yoktur” diyenlerin oranı ise geçtiğimiz yılın oranı olan yüzde 17,2’den yüzde 22,5’a yükseldi. Bu durum, sosyolojik anlamda yalnızlığa, diğer bir deyişle “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” anlayışı olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Türkiye için tehdit olarak görülen ülkeler seçeneğinde bu yıl da ABD yüzde 60,2’lik bir oran ile Türkiye için en büyük tehdit olarak karşımıza çıktı. İkinci en büyük tehdidi oluşturan ülke yüzde 54,4’lük kesim tarafından İsrail olarak belirtildi. AB ülkeleri, bu yıl yüzde 25,9’luk oranla Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturan ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı.

Rusya’ya güven arttı

“Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl tanımlarsınız?” sorusuna “İşbirliği var” şeklinde yanıt verenlerin oranı yüzde 18,1 artarak yüzde 46,5’e yükselirken, “Fırat Kalkanı” operasyonuna yüzde 53,5 ve “Zeytin Dalı” operasyonuna yüzde 56 tarafından destek verildiği anlaşıldı. Sonuçlara göre Suriye göçmenlerinden duyulan memnuniyetsizlik oranları 2017’ye göre artış gösterdi. Suriye göçmenlerinden memnuniyetsizlik oranı yüzde 54.5’ten yüzde 61’e çıktı.

AB umudu bitmedi

Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç da Türk halkının AB’ye üyelik sürecine verdiği destek oldu. Türkiye’nin AB üyeliğini destekleme oranı, yüzde 55,1 olarak belirlendi. “Sizce Türkiye ve Yunanistan arasında sorun var mı?” sorusuna “evet” cevabı verenlerin yüzdesi geçen yıla göre 13,3 artarak yüzde 67’ye yükseldi. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i Türkiye’nin NATO üyeliğini devam ettirmesi gerektiğini de savundu.

Haberin Devamı

‘Sınır ötesi operasyon başarılı bulundu’

Araştırmadan çıkan diğer dikkat çeken başlıklar ise şöyle:

- Türkiye yüzde 56 için İslam devleti, yüzde 19 için Avrupa ülkesi
- Türk dış politikasının belirleyicisi Cumhurbaşkanı
- Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları başarılı bulunuyor